FAQ4UNI

Гергана Кръстева, Бизнес Администрация в University of Mannheim

Университетът в Манхайм ( University of Mannheim ) се води най-престижният университет за специалността BWL в Германия. Чувала съм, че завършилите от Манхайм са най-желаните Absolventen. Много често известни фирми идват в унито и провеждат я guest lecture, я workshops, я състезания, презентации с храна и напитки накрая или други ивенти (разбира се, с цел привличане на бъдещи таланти). Определено към университета (и специално към студентите от Wirtschaftswissenschaften) има голям интерес от страна на големи корпорации от ранга на Daimler, KPMG, Deutsche Bank, E&Y, P&G  и още стотици други. 

Немците влизат с диплома до 1.3-1.4, което си е доста трудна работа там. Всички знаем с българската образователна система как е, не е особено трудно да изкараш 5.90 (и нещо) и да го преведат 1.1… идеята ми беше, че българите влизат много по-лесно от немците и съответно за съжаление в повечето случаи са доста по-назад от тях. Разбира се, има и блестящи изключения от това правило, аз лично познавам не малко такива, А и това като цяло важи за всички университети, просто в Манхайм повече се набива на очи.

Предметите сами по себе си не са особено трудни. Да вземеш изпитите също не е кой знае какво (разбира се, ако си подготвен добре). Трудната част е да ги вземеш с добри оценки. В Манхайм принципът на повечето преподаватели е, че оценките трябва да следват т.нар. нормално разпределение. С други думи, само най-добрите (да кажем 2-3%) могат да имат 1.0, следващите 3% 1.3, и т.н. Най-голям процент, да кажем 40%, имат средната оценка, например 2.7… Или иначе казано, за да имаш добра оценка, трябва да учиш доста и то с разбиране. Конкуренцията е много сериозна. Късметът няма да го споменавам, но тъй като обикновено имаме само един изпит накрая и цялата ти оценка виси на него, си играе някаква роля.

Прочети повече тук.

Share this

Submit your comment