FAQ4UNI

Паолина Илиева, Право в LMU

Всеки завършващ гимназията ученик си задава рано или късно въпроса, с какво иска да се занимава в по-късен етап от живота си, какво би му доставяло удоволствие, какво най-общо казано ще го направи полезен за обществото или пък щастлив в личен и обществен план. Като всеки на прага на завършването си ученик и аз стигнах до играта на въпроси и отговори и след известни колебания, породени от неизвестността, бележеща новото, стигнах до решението да запиша право. Та защо право? Честно казано на този въпрос аз не мога да ви отговоря и никой не би могъл да го направи вместо вас. Не е специалността тази, която трябва да говори сама за себе си и да ви убеди, че е подходящата за вас. Всеки сам трябва да реши коя научна област му подхожда на нрава, личностните предпочитания, характерните особености, таланти и способности. Ако искате някой ден да помагате на хората или пък просто да печатате пари, и в двата случая правото е подходящо. Но преди да запишете тази специалност горещо препоръчвам обмислянето на следните показатели:

Опознаване до болка всяко кътче на библиотеката и безсънни дълги нощи в нея, с едничката цел просто да си вземете изпита.

– Осезаема конкуренция между всички колеги в потока.

– Писане на безкрайни домашни през ваканциите, унищожаващи всички мечти за прибиране у дома.

– Изучаване на правото до живот, дори и след завършване, поради простата причина, че законите не са константа величина и биват изменяни всеки ден.

– Значителен спад в излизанията с приятели по заведения с напредването в следването, наченки на асоциализация или с други думи казано – просто липса на време за социални контакти.

Това са някои от най-важните точки, които внимателно трябва да премислите преди да се впуснете в правото и да си отговорите на въпроса, дали бихте могли да преглътнете всички лишения, които то предпоставя. Ако е така и ако имате завидни комуникационни умения, а реториката, ученето наизуст, експресивността и логическото мислене са характерни ваши качества, то няма какво повече да се чудите!

Правото в ЛМУ Мюнхен:

С какво се характеризирa Law in LMU ? Като за начало огромните потоци от студенти всяка година. Като приблизителна долна граница – 1000 иматрикулирани студенти на година. До голяма степен това се отразява негативно на така наречения Betreuung, тъй като професорите нямат никаква комуникация със студентите си дори и по отношение на изпитите, които отново биват проверявани от асистентите на професорите. Ако обмисляте възможността да се харесате някому и да минете по тънката лайсна по време на следването си, препоръчвам да се преориентирате към Пасау, където потокът е от 150 до 200 човека и симпатиите са много по-лесно постижими. Правният факултет на ЛМУ е известен със своята безкомпромисност.

Прочети повече тук.

Share this

Submit your comment