FAQ4UNI

Психология в Мюнхен

Здравейте! Казвам се Десислава, на 20 от Велико Търново. Уча втора година психология в ЛМУ Мюнхен. Специално за психологията успехът от дипломата  трябва да е 5.80 и нагоре както и ниво на владеене на немски C1 (във всички компоненти на DSD, DaF). Аз изпратих още и сертификат по английски, мотивационно писмо и 2 препоръки, но това не е задължително. Когато те приемат, записването става лично, като имаш горе-долу седмица да се организираш, което може да дойде стряскащо. Избрах ЛМУ заради репутацията му като може би най-добрият университет в Германия, също и заради самия град, който ми се стори хубав и не толкова голям в сравнение с Берлин.

Специалността се състои от Hauptfach Psychologie и Nebenfach по избор – Klinische Neuropsychologie, BWL, Soziologie, Pädagogik. Общо се събират 165 ECTS за Hauptfach и 15 ECTS за Nebenfach. Изпитите, най-често първата седмица на февруари и края на юли, варират от 3 до 7, зависейки от семестъра и Nebenfach-а. Повечето са  писмени и се застъпват с последните лекции, така че няма конкретна сесия,  в която само да учиш,  а материалът се натрупва много бързо. Основните дисциплини са Статистика, Обща психология, Биопсихология, Личностна психология, Социална психология, Психология на развитието, Психологична диагностика, Клинична психология и психотерапия, Работна, Инженерна и Организационна психология, Психология на развитието, Педагогична психология.

Възможности за реализация има доста, но трябва да се знае, че ако искаш да се занимаваш с психотерапия са необходими още 3-5 години обучение след магистър чието заплащане не е малко (12 000 евро ориентировъчно).  Други сфери са научна или социална дейност, работа в отдел Човешки ресурси, всякакви форми на консултиране.  Ако трябваше да избирам отново, не бих избрала този университет.  По-добре  някой, в който шансовете за висока бакалавърска диплома са по-добри, за да може да си избереш след това хубава мастър програма, която всъщност ти определя посоката за работа (бакалавър в България според мен не е за подценяване като опция). В тази професия се инвестира доста труд и учене, но както каза един професор: ,,Ако искате да сте богати, сте си избрали грешната специалност. “

Повече за историята и впечатленията на Десислава Попова, за града, университета и държавата, както и ако имате желание да се свържете с нея, тук.

Share this

Submit your comment