FAQ4UNI

Симеона Милачкова, Психология във Виена

Напоследък много се говори за психология ( Psychology ) – специалността е една от най-желаните както в България, така и в чужбина. Затова и приемът не е никак лесен. На сайта вече има статия, посветена на психологията като цяло и по-специално в Германия. Положението в Австрия обаче е малко по-различно…

Добрата новина е, че няма никакво значение колко е висока дипломата, дали е Deutsches Reifezeugnis, DSD или просто диплома за средно образование. От държавните висши училища във Виена специалността се предлага само от Universität Wien. Сроковете за записване са достатъчно дълги (различно е всяка година и трябва да се проверява често на сайта за промени, но като цяло от средата на юни до началото на август), така че всеки има време да се погрижи за преводи, заверки и т.н. Кандидатства се първоначално с онлайн формуляр, а после (все още в рамките на срока) всички документи трябва да се представят лично в университета. След това се плаща и таксата от 18,00 евро за един семестър. Подробно описание на процедурата можете да прочетете тук.

Понеже нищо не е толкова хубаво, колкото изглежда на пръв поглед, и тук има и лоша новина. А именно че хилядите кандидат-студенти се отсяват с приемен изпит. Той е единен за Залцбург, Клагенфурт, Инсбрук и Виена – провежда се по едно и също време, така че можете да кандидатствате само за един от университетите. (Ако някой отиде на изпит в Залцбург, не може после да започне да учи във Виена!) През 2012-та година за изпита имаше около 1800 записани, които се бореха за 500 места (броят на първокурсниците се определя всяка година – през 2011-та например са приели 600 души). През 2013-та обаче броят на кандидатстващите нарастна повече от два пъти – за изпита бяха записани над 4000 души. Изпитът се провежда веднъж годишно в началото на септември, а резултатите са готови чак към края на месеца (през 2012-та излязоха на 22-ри септември). Семестърът започва на 1-ви октомври, така че резервните варианти трябва да са добре обмислени. Аз лично бях сигурна, че ще остана да уча във Виена без значение дали ме приемат с психология и да опитам пак през следващата година (в повечето от останалите специалности като цяло приемат всички – без да гледат дипломата и без изпит. Можете спокойно да се запишете за една или две други специалности дори още при попълването на онлайн-формуляра и след това да започнете с някоя от тях или да се откажете. И все пак – сроковете са важни!). Но ако план Б е някой университет в Германия, времето може да се окаже проблем.

Прочети още тук.

Share this

Submit your comment