FAQ4UNI

UM-BWL в TU München

TUM-BWL (Теchnologie- und Managementorientierte BWL) е единствена по рода си специалност, която предлага на студентите възможността да учат 70% предмети от бизнес сферата и 30% технически предмет по избор. За инженерния предмет може да си изберете между Информатика, Химия, Машиностроене, Електротехника и Компютърно инженерство (смес между информатиката и електротехниката, съставена само от предмети на английски). Техническите предмети се водят от съответните катедри в инженерните факултети на ТУ Мюнхен.

Какви са особеностите при кандидатстване за тази специалност/университет, има ли такива?

Кандидатствате по процедурата, описана на сайта на ТУМ (до 15. Юли). За хора, завършили с българска диплома, има задължително интервю на място в Мюнхен преди началото на семестъра. Обикновено септември месец хората вече знаят дали са приети или не. Проблемът възниква тогава, когато се изчаква място в друг университет, но винаги може да се реши – записвате се в другия и после се отписвате, ако ви приемат и имате по-голямо желание за ТУМ.

Какво ти харесва и какво не в университета?

Структурата и организацията на факултета са забележително ориентирани към това да се помогне на студента. Бюрокрацията практически е минимална. Повечето лекции се записват и може да си гледате от вкъщи, което е супер удобно особено ако работите или преговаряте. TUM School of Management e aкредитиран от главните асоциации на бизнес училищата в света и това не е случайно. Предлагат се изключително много извънкласни дейности – освен спорта в града, студентите се ангажират в активни клубове, управляващи реални парични фондове, помагащи за студентски и културен обмен, консултантиращи компании и други. Има най-различни безплатни езикови курсове, както и курсове за кариерно развитие (програмиране в Ексел, например).

TU München се радва на високо реноме в индустрията и идват лектори oт ранга на Бил Гейтс, шефовете на Audi, Siemens, МAN, Airbus, BMW, Allianz. Така човек може да учи директно от най-добрите в сферата. Единственият недостатък е, че понякога има разминаване в езиците на лекциите – самата лекция на немски, материалите към нея на английски, изпит на немски или английски. Но това е малък недостатък в сравнение с възможностите, които се предлагат за ангажирани студенти.

Милян Евлогиев и Роси Каралийска разказват за своя опит и впечатления тук.

 

Share this

Submit your comment