Моят университет: Columbia University

В рубриката “Моят университет” ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.Тази седмица ви срещаме с Ива Гумнишка, която е на 21 г. и учи “Човешки права” в Колумбийския университет, Ню Йорк, където е и преподавател и хореограф по ориенталски танци. Завършила е Испанската гимназия в София. Свързва любимите си занимания с езика, както и с арабски, култура, лингвистика, сугестопедия и педагогика.

Моят университет
Студентка съм в Колумбийския университет, който е един от осемте университета от Бръшляновата лига. Всяка година там приемат за бакалавър съвсем малко българи, понякога дори нито един, но това е не само заради високите изисквания, но и защото малко хора се осмеляват да кандидатстват. А истината е, че тези университети са достижими, ако се положи достатъчно труд, и предлагат невероятни условия и възможности. Затова си заслужава човек да опита.

Моят колеж е Columbia College, в който се изучават т. нар. либерални изкуства, а освен него съществуват и колежът за инженери SEAS, женският колеж Barnard и колежът за нетрадиционни студенти General Studies. Всички те съставляват бакалавърските програми на университета, а най-реномирани са магистърските програми в училищата по бизнес, право, журнализъм (“Пулицър”) и т.н.

Университетът е едно изключително място, където се раждат големи идеи и се градят големи личности. Много се чудих дали да избера точно него, но не можах да устоя на Ню Йорк и на програмата в Columbia College, която е съсредоточена именно в изграждането на пълноценни и стойностни хора чрез задължително изучаване на литература, философия, наука, музика, изкуство, спорт, включително тест за плуване, който всички трябва да минат.

Снимка

Моята специалност
Това са задължителните предмети, които всеки съчетава с лекциите по специалността си. Лекциите и специалността са много гъвкави понятия: аз за втори път си сменям специалността, след като от политически науки се прехвърлих към история, а после към човешки права. Освен това имам свободата да подбирам всякакви лекции, които ме интересуват, като френски, арабски, устойчиво развитие, науки за расите и етносите… Тази система позволява човек да изгради критично мислене и умения за боравене със съвременните проблеми, при които се пресичат много дисциплини. Но свободата да избираш е голямо бреме и може лесно да се дипломираш без никакви задълбочени знания, а само с една широка обща култура.

За себе си съм преценила, че все още не искам да се съсредоточавам само в една дисциплина. Департаментът по човешки права включва всички теми, от които се интересувам, и ги разглежда през перспективата на правото, което прави специалността много практична. Винаги съм много впечатлена от това колко напредничави специалности се преподават в САЩ като човешки права, устойчиво развитие, учения за пола, расата, сексуалността, филмови науки и др.

Снимка

Такса за обучение
Цената за обучението на година възлиза на около $50 000 на година. Целият бюджет за година, който включва общежитие, стол, застраховка, транспорт и т.н. достига до $70 000. За щастие, стипендията на повечето ученици покрива не само таксата за обучение, а целия бюджет и се изчислява на базата на доходите на семейството. Чувала съм, че по общоприет принцип от семейството се очаква да отдели 10% от доходите си за образование, но за всеки случай е различно.

Стипендия
Добрата новина е, че финансовата възможност на учениците не се гледа при кандидатстване, а след като си приет, трябва да пратиш извънредно количество документи за доходи и данъци, за да може да се изчисли дали ще получаваш стипендия и каква. Вече е забранено да има спортни или академични стипендии и се разглежда само финансовата възможност на всеки.

Трудности и предизвикателства
Една голяма трудност в тези университети е, че има много недоизказани неща. В случая със стипендиите или с оценките никой не говори за това каква стипендия има, не споделя оценките си и не се оплаква колко е изкарал на последния изпит. Всичко е обвито в мълчание, защото има някакво очакване към всички да са отличници, да са номер едно и да са богати по подразбиране. А по форумите има хора, които признават, че ядат от кофите за боклук, когато не е отворен столът, защото изцяло разчитат на стипендия, за да се изхранват. По същите причини има и вълна от самоубийства на хора, които не могат да се справят с напрежението, непостигнатите амбиции или големите заеми, които им предстои да изплащат, а и не могат да говорят открито за това, защото всички около тях изглеждат щастливи, успешни и богати, което отново е маска.

На мен също ми повлия тази атмосфера, макар да не го осъзнавах първоначално. Самочувствието ми намаля, което е неизбежно, когато се превърнеш в малка рибка в големия океан. А също и когато хората имат само спорадични контакти с теб и никой не успява да те опознае и оцени напълно. Но в крайна сметка започнах да разбирам един от големите уроци на тези университети, които те учат да не разчиташ на чуждото одобрение, да знаеш цената си и да вървиш спокойно и достойно по собствения си път, без да се потискаш от сравнения с останалите.

Снимка

Работа
Като имигрант със студентска виза не ми е позволено да работя извън кампуса, но на кампуса има достатъчно позиции за работа в библиотеките и департаментите, а с малко късмет може да бъде и нещо полезно в твоята област. Чрез департамента по политика през първата година си намерих работа в един център за изучаване на войната в нашето Училище за международни отношения, където трябваше да проучвам граждански войни и да попълвам дълги таблици с данни за тях. Тази година почти цялата работих в Училището по право, където събирах и анализирах данни за публични корпорации. Работата беше доста механична на моменти, но се заплаща добре, а най-хубавото беше, когато видях, че данните за гражданските войни и за корпорациите наистина бяха използвани от изследователи за техните проекти впоследствие.

Стандарт на живот
Цените в Ню Йорк и най-вече в Манхатън са доста високи и много от студентите не си позволяват да излизат много. Но хубавото е, че винаги можеш да отскочиш до Куийнс или дори до Харлем, където цените на дрехите и храните са по-поносими. Най-евтиното пазаруване си остава по интернет. Метрото, въпреки че вече струва почти 3 долара, е доста по-евтино от такси, а и винаги има приложения за споделено пътуване.

Снимка

Стажове
В програмата за обучение не влизат задължителни стажове, но има неизказан натиск върху всички да започнат да изграждат CV-то си с работа още от първото лято. Една прекрасна възможност са многото фондове за финансиране на летни стажове, които отпускат департаментите, ако успееш да си намериш добър неплатен стаж. През първото си лято се прибрах и направих два стажа в български институции, а това лято използвах подобен фонд, за да мога да прекарам три седмици в Панама на стаж в една фондация, където правих самостоятелно проучване на човешките права по времето на диктатурата.

Подготовка за изпитите
Изпити в моя университет има през целия семестър, както и домашни и други задачи, което те държи в постоянна кондиция. Но когато дойде сесията за края на семестъра, винаги има хора, които спят в спални чували по библиотеките или просто не спят въобще, защото всички изпити са събрани в една седмица и могат да съвпаднат в едни и същи дни. Аз не се притеснявам толкова от изпити, колкото от есета и други писмени задачи, които в специалности като моята са повече и изискват много подготовка и изследвания. Затова най-добрият съвет е да се започне веднага с всяка задача, тъй като така или иначе накрая се събират по пет есета за един и същи ден. Също така всеки си извлича поука дали може да смогне или не с лекциите, които си е избрал, защото принципът е каквото посееш, това ще пожънеш.

Кариерни центрове
Кариерният център в университета е винаги на разположение за съвети по кандидатстване за стаж или работа, оформяне на CV, пробни интервюта и дори дава официални костюми под наем. Също така през цялата година организират панаири, на които работодатели търсят кадри и е винаги зрелищно да видиш километричните опашки от примерни студенти с папки.

Снимка

Студентски стол
Столът в университета е задължителен за първокурсници, а следващите години всеки може да избере дали предпочита да си готви вкъщи или да ползва стол, но и в двата случая цената излиза около $4000 на година. Има хора, които могат да си позволят да ядат по ресторанти, но на мен част от менюто ми е включена в стипендията и затова най-вече ям в стола и съм съвсем доволна. Има няколко столови и кафенета на различни места в кампуса. Храната винаги е разнообразна и има ужасно добри бургери, суши, салати, готвени ястия, сладкиши, а всичко е на шведска маса.

Възможности за спортуване
В американските университети спортът винаги заема централно място, дори прекалено. Хората, които са приети в университетските отбори, получават много привилегии и често стават професионални спортисти. За останалите също има много възможности за спорт, като се започне от задължителните часове по физическо, които могат да бъдат по тенис, фехтовка, йога, фитнес, гмуркане, планинарство и всякакви други интересни неща, до които е трудно, но не невъзможно да се добереш, ако не си четвъртокурсник. Освен това има безплатен фитнес на три етажа с басейн и много клубове по спорт, организирани от учениците, които се заплащат.

Други удобства
Кампусът е един малък самодостатъчен град, който предлага всичко необходимо. Има медицински център, който е включен в цената на обучение и в който има общопрактикуващи лекари, гинеколози, психолози и др. Психологическите услуги са много развити поради стреса и отчуждението, за които разказах, и е пълно с центрове за консултации. Всеки ученик има съветник по академичните въпроси и навсякъде е пълно с ресурси за тези, които се нуждаят от помощ. А ако си някъде навън късно вечер, можеш да се обадиш на охраната на университета да дойде да те прибере в общежитието ти с ескорт.

Свободното време
Събитията на кампуса нямат край и е много лесно да прекараш цялото си свободно време там: винаги има концерти, изложби или конференции. Аз обичам да ходя на вечерни сесии за рисуване на голи модели всяка събота, който е безплатен за студентите. Занимавам се много и с групата по ориенталски танци, където съм преподавател и хореограф. Иначе Сентрал Парк е на няколко пресечки от университета и има още два парка около кампуса, където може да се излезе на разходка. В Ню Йорк най-много излизам по музеи и галерии или по салони за латиноамерикански партита, но големият проблем с този град е, че винаги те оставя с потискащата мисъл, че не се възползваш достатъчно и че има толкова интересни места и събития, които не си посетил.

Снимка

Какво ми харесва
Колумбия и Ню Йорк са прекрасни и ме вдъхновява много да съм там сред красивите градини, мраморните колони и светлините на града. Лекциите учат не толкова на информация, която се забравя, а на това как да мислиш, което е наистина ценно. Напоследък вземам само семинари, в които има най-много по 15 човека, които обсъждат материала, а професорът е само модератор на дискусията. Този формат, както и фактът, че професорите се интересуват от теб и държат да преуспееш, а не да те скъсат, ме мотивира винаги.

А сякаш всичко, което се случва в света, се случва в Ню Йорк: най-големите концерти, знаменитостите, с които се сблъскваш в заведенията, големите учени, които изнасят конференции, световните лидери, които идват… Само през последната година слушах Елиф Шафак, Джоузеф Стиглиц, президентите на Палестина, Естония, Чили, Филипините, дори за малко Ноам Чомски. Пълно е с невероятни неща, трябва само да протегнеш ръка.

Какво не ми харесва
Всеки от университета ми има своите уникални интереси и способности и всички са умни и най-вече работливи. Но това не винаги означава, че са зрели или най-малкото добри хора. Хората не са свикнали да обсъждат проблемите, а предпочитат да поддържат повърхностни добри отношения. Вчерашното връзкарство е преименувано на “networking” и много хора са съсредоточени в изгодата от запознанствата и от добрите отношения с професорите. Всеки е дошъл със своята мечта и се бори и работи здраво за нея, което наистина оценявам, но много хора са обсебени от мисълта да станат богати, което се приема по подразбиране, след като си завършил такъв университет. И така хора, които са способни да намерят лечение за рака или да решават световни проблеми, си избират да правят спекулации на Уол Стрийт или приложения за телефони в Силиконовата долина в един водовъртеж от амбиции и конкуренция.

Моите професионални перспективи
След като завърша, ще продължа с магистратура някъде по света, но най-вероятно няма да бъде в САЩ заради липсата на стипендии. След това искам да се занимавам с теми като човешки права, малцинства, етническо напрежение, национализъм и национална памет.

Share this

Submit your comment