Технически университет Айндховен, Innovation Management

Име Ева
Държава Netherlands
Университет Технически университет Айндховен
Специалност Innovation Management
Сфера Business & management, Computer science & information systems, Engineering, Marketing & Communications
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Всички Магистърски специалностти в този университет са изцяло изучавани на английски език. Първоначално, изборът ми се стори интересен, но в същото време и странен, защото не знаех какво да очаквам. Не след дълго, разбрах какви необятни възможности има пред мен. Дипломиралите се могат да намерят работа почти във всички сфери, защото всеки зрял бизнес има нужда да расте и просперира. За да стане това, често се налага обновяване на бизнес модели, процеси, ИТ и др. Производствени фирми постоянно имат нужда от нови продукти, а тази специалност предоставя кадри, способни на иновативна мисъл балансирана със знания за стратегия и тактика. Ако студентът не иска да търси работодатели, то той може да да стане предприемач и да отвори собствена компания.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Някои от положителните страни: Репутация на високо ниво – повечето компании биват заинтересовани веднага, ако името присъства в CV-то. Преподавателите са лесно достъпни и всякакви въпроси могат да бъдат зададени по имейл или лична среща. При трудности с ученето, невъзможност за планиране на време и задачи, и невзети изпити, всеки студент може да потърси помощ от съветник. Писането на дипломна работа може да стане със/без стаж в компания, в зависимост от избраният супервайзор и насоката на научното изследване. Нещо, което не ми допадна особено беше 2-3 седмичното чакане за резултати от изпити и понякога прекалено малкото време между крайни срокове по проекти.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Срещала съм хора от почти всички националности. Повече Български студенти има от 2015 г.

Защо приеха теб? Всичко е индивидуално. При мен най-голяма роля изигра бакалавърската специалност и мотивационното писмо.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Айндховен е китно градче – винаги има мероприятия, в които може да се учавства. Чисто е, има много студенти и празнуват Карнавал като за последно! За съжаление, големината на града не позволява да има много клубове, но те биват заместени от най-дългата улица с най-много барове (около 50) един до друг в Холандия.

Как се придвижваш и забавляваш? В последната година ползван главно градски транспорт, но преди това в голяма част с колело и пеша. Има много възможности за забавления, независимо дали е понеделник или петък. В началото на пристигането си, прекарваш времето си главно по баровете и огромни партита в къщите на състудентите.

Каква е местната култура? Не се сещам да има нещо специално, което да стряска или прави впечатление, но като цяло човек може да се зачуди дали хората в града работят, защото улиците в центъра и магазините са пълни дори да е 14:00 във вторник.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Таксата за 1 учебна година е близо €2000. Квартирите варират между €200 и €600 в зависимост на какво разстояние е от центъра и дали искаш да имаш съквартиранти. Повечето студенти харчат от €200 до €500 за храна (готвене вкъщи-вечеря навън). Транспортните разходи зависят от наличието на студентска транспортна карта или липсата на такава.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Всеки студент има право на студентски заем, в който могат да бъдат включени както таксата за университета, така и месечна издръжка и студентска транспортна карта.

Какви са възможностите за работa? Почасова работа е възможно да се намери на различни места. Повечето студенти работят в кафета и ресторанти, но има различни възможности, от асистент към някоя специалност в университетите, така и почасова работа в офис.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? В момента съм на стаж за дипломната си работа в една от големите консултантски фирми и след като завърша ще почна работа.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Аз съм на мнение, че човек помагайки на себе си, помага и на държавата си. За съжаление, самостоятелните усилия рядко имат ефект в България.

Share this

Submit your comment