Aalborg University Copenhagen, Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship

Име Аглика Николова
Email aglika1990@abv.bg
Facebook Aglika Nikolova
Държава Denmark
Университет Aalborg University Copenhagen
Специалност Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship
Сфера Computer science & information systems
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността, която изучавам е свързана с иновативни технологии най-вече за комуникация 🙂 Изучава се на английски език. Дава доста добър поглед над общата картина – какво се предлага в момента, какво ще се предлага в следващите години. Също така преподавателите се стремят да бъдат максимално актуални с новите тенденции. Като има и застъпена практическа част – малко е, ама за който не му се занимава с чисто програмиране е добре. За переспектива бих казала – в сферата на комуникацията и IT.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Идеята всичко да бъде по най-новите тендеции. Да знаеш, че това, което учиш са реални неща, полезни и ще ги използваш, когато започнеш да работиш. Също така е хубаво, че имат желание да получават обратна връзка и да слушат какво е мнението на студентите, дори да променят курсовете, защото студентите имат проблеми с тях. За негатив бих казала, че и те са хора и си имат проблеми. И това, че не успяват да прикриват всеки път личното си отношение ги принизява малко или много като специалисти. Също така другия минус поне за мен е фактът, че изискванията са малко в повече за това, което се предлага. В това число визирам всички задачки -закачки, които се дават през целия семестър, след което преминават в мини проекти и голям проект. Реално за тези 4-5 месеца, които е семестърът е доста обем.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Тук има студенти от всякъде. Няма никакъв проблем от коя точка на света си, ако имаш желание да учиш – в нашия курс има хора от Африка, Азия и цяла Европа. Има доста българи да 🙂 не само в университета, но и в цял Копенхаген.

Защо приеха теб? хах 🙂 ами защото съм завършила техническо образование във варна – със степен инженер по Компютърни системи и технологии. По принцип внимателно избират кадрите си и следят за всички кредити натрупани през бакалавърската степен в каква област са. Също така имах желание да продължа образованието си, но исках да бъде свързано малко повече с бизнес. Малко или много нашите критерии съвпаднаха и бях приета в този университет.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? За Дания бих казала, че е доста гостоприемна страна. Хората са мили, усмихнати, позитивни. Можеш да се загубиш, да изгубиш нещо и винаги ще ти помогнат. А специално за Копенхаген – като столица – е доста развит. На всякъде можеш да се оправиш с английски и с един телефон в ръка. Цялата нация върви напред и са измислили приложения за телефони за каквото се сетите и за доста неща, за които не се сещате :D. Карта има почти на всяка спирка и дори да сте като мен и да се губите на всеки ъгъл – ще ви е доста трудно наистина да не можете да намерите пътя. Най-сериозният проблем е с жилищата – прекалено са скъпи и са дефицитни. За една стая се борят доста хора и да си намериш място за живеене си е цяло чудо. Също така е обичайно да сменяте квартири няколко пъти, по време на обучението.

Как се придвижваш и забавляваш? Транспортът е много добре развит. А за забавления има доста места из целия град – според зависи вкуса на човек.

Каква е местната култура? Датчаните уважават първо себе си, но след това са много либерални. Имат своите обичаи, но не ги натрапват и проявяват респект към всички останали нации.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Достаа 🙂 за жилище от 600 до 1000 лв. за обикновена стая или общежитие. За транспорт зависи според зоната – но около 100лв за карта за транспорт или колело – там само първоначалната инвестиция е по-сериозна.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Възможността за стипендия е най-странното нещо в тяхната система. За да я получаваш трябва да си намериш работа като студент максимум до 15 часа на седмица. Стипендията е близо 1300 лв на месец. И човек може да се оправи с нея 🙂

Какви са възможностите за работa? Първоначалните възможности за работа са чистене, работа в заведения или разнасяне на вестници. Не е нещо грандиозно, но абсолютно всеки студент е започнал така. (или поне тукашните са така)

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Ще работа надявам се в същата сфера. Ще продължа да уча датски, защото това е начинът да влезеш в техния бизнес и да имаш хубава, добре платена работа.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Бих искала да помогна. Но все още не знам дали ще имам тази възможност.

Други впечатления? не

Share this

Submit your comment