Aalborg University, Oil & Gas Technology

Представи се:
Казвам се Янина Иванова. На 25 години съм от Казанлък. Завърших бакалавърска степен в Софийския университет, специалност геология и след това магистърска степен в Aalborg University, Esbjerg – специалност Oil and Gas Technology. В момента работя в Maersk Oil, Esbjerg.Завърши Aalborg University Esbjerg, как се насочи към този университет?
Търсех специалност, свързана с нефт и газ, по възможност в страна, която има находища в Северно море, за по-лесно намиране на работа offshore след завършването. Така попаднах на специалността Oil and Gas Technology в Aalborg University, в кампуса в Есберг, Дания. Потърсих информация за университета и прочетох добри отзиви за него и така реших да кандидатствам.

С какво избраната от теб специалност там е повече от същата на родна земя?
В България тази специалност не знам дали съществува. Но по-важното е, че реализацията след завършване в България би била много трудна, особено в нефтения бизнес.

Академичния процес по-различен ли е от този в България? Как?
Академичният процес ми се стори напълно различен от този в България. Имахме много проекти, по които работихме в групи от по 4-5 човека. Хората, с които работех бяха от различни краища на света, различни култури, религии. Научих се да работя в мултинационален екип, което е много важно в нефтения бизнес.

Как се справи с адаптацията си в Дания и преодоляването на културния шок ?
В началото беше наистина трудно да се адаптирам. Но след като започнахме лекции и се запознахме с другите студенти имаше датчани, които ми помагаха. Записах се на курс по датски език, който е безплатен за всички новопристигнали чужденци и започнах да уча езика, културата и традициите тук.

А самият опит да следваш навън – какво ти даде и какво ти взе?
Научих много неща за животът в развитите страни, за ценностната система на хората тук, за това как да се справям сама и адаптирам бързо към всякакви ситуации, да имам търпение. Наприемер, когато кандидатствах за работа и ме поканиха на първото интервю в Maersk трябваше да чакам 2 седмици преди да ме поканят за второто. След това още толкова преди да ме поканят за 3-то. Накрая имаше и четвъртно интервю по телефона. Но човек не трябва да се отчайва, а да има търпение и да вярва в себе си.Съветът ти към сегашните абитуриенти, запътили се към обучение в чужбина?
Съветът ми е да се замислят сериозно каква специалност избират и каква реализация биха могли да потърсят след заършване. Друго нещо, на което трябва да наблегнат заминаващите в чужбина е колкото може по-бързно да научат езикът на страната, в която отиват да учат.

Ако сега трябва да кандидатстваш наново, би ли избрала същият университет ?
Определено бих избрала същият университет.

Share this

Submit your comment