Amherst College, Биология

Име: Катерина Любомирова Бянова
E-mail: katerinabyanova@gmail.com
Университет: Amherst College
Град, Държава: Амхърст, МА
Специалност: Биология
Година на завършване: 2009
Обща информация за университета: www.amherst.edu/aboutamherst/
Изисквания за кандидатстване: www.amherst.edu/admission/apply
Статистика за кандидатстващи, брой международни ученици: www.amherst.edu/admission/apply/international
Финансова помощwww.amherst.edu/admission/financial_aid

Кампус и материална база на университета? Въпреки финансовата криза, Амхърст е все още един от най-богатите университети в САЩ. Кампусът е красив и уреден и повечето общежития са обновени или в процес на подновяване. Кампусът има и голяма гора и bird sanctuary и се намира в центъра на градчето.

Общежитие или квартира? Съквартиранти? Общежитие. Съквартирантка само първата година (в two-room double). През останалите години винаги имах собствена стая, като през втората и третата година живях в немската къща.

Храна/студентски стол/алтернативни, изгодни места за хранене в близост до университета? Има само един студентски стол за целия кампус (1600 студенти). Храната е средно качество. Има и едно кафе/лавка, която работи до 1ч сутринта. В градчето и в другите близки населени места има изобилие от ресторанти с разнообразна кухня, които са леснодостъпни. Има и многобройни заведения, които доставят храна до късно.

Транспорт до университета и други близки градове? Има местни автобуси, които са безплатни за студенти през учебната година и които свързват колежа с другите 4 училища в района (UMASS Amherst, Smith College, Mount Holyoke College, Hampshire College), с които Амхърст е в консорциум и позволява да взимаш курсове там. До Ню Йорк, Бостън и другите големи градове също има автобуси (Peter Pan bus lines). Два пъти на ден минава и Амтрак.

Развлечения и близки населени места/специални предложения за студенти – напр. в кина, театри и др. места за развлечение? Има студентски намаления в кината. Съвсем наблизо няма много възможности за пазаруване, но ако човек има достъп до кола, има голям мол на 20 минути. Барове има само няколко в града, но в съседния град (Northampton, MA) има повече заведения, концерти и театрални представления, като дотам се стига с безплатния местен автобус.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Колежът е много малък и е изключително лесно да си опознаеш преподавателите и да се сприателиш с тях и с другите студенти. Малкият кампус създава много удобна и уютна атмосфера. Образованието е на изключително високо ниво. За мен беше трудно да съм далече от големия град и това ме подтискаше понякога.

Защо според теб приеха именно теб? Защото имах отличен успех, но и създадох впечатление на оформена личност и човек с разностранни интереси. Само успехът не е достатъчен, трябва да се покаже и характер.

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? Непременно да опитат! За Amherst College не се знае много в България, но е едно много щедро и качествено място!

Възможности за работа и подкрепа, която университетът предлага при търсенето на работа и професионалната ориентация? Колежът има голям център, който се занимава точно с професионална ориентация и реализация. Те дават доста добри съвети за това къде да търсиш работа и какви подходи да избереш, как да си подобриш резюмето и т.н. Накрая обаче всичко си зависи от човека. Подкрепа обаче определено има, ако я търсиш и искаш.

Финансова помощ за българи и какви са разходите за квартира, обучение, живот? Аз бях на пълна стипендия, както предполагам и другите българи там. Разходите, според изчисленията на Амхърст, са около 50000 на година (обучение, общежитие, храна, лични). Стипендията ми покриваше всичко, влк. и самолетните билети и книгите, а аз работех на кампуса, за да си покривам и личните разходи като сметка за телефон, пътувания през уикендите и ваканциите и т.н.

Имаше ли културен шок, като пристигна в университета/държавата и от какво? Не, освен че американските студенти ми се струваха много незряли през първата година. До следващата година тези различия се бяха стопили.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Прави ли се някаква разлика между тях и другите международни студенти? Няма специално отношение към българите в университета (освен в пощата, където сме любимци!). През първата ми година в Амхърст бяхме 13 българи, но до последната останахме само 4 човека. Не се прави никаква разлика между българите и другите международни студенти.

Какво мислиш да правиш след като завършиш? Аз завърших и работих една година в лаборатория по биология в Хюстън. Сега ще правя магистратура по биология в същата лаборатория, а после искам да уча медицина и епидемиология.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо?
С моята специалност в момента за мен няма възможности за реализация тук. След като завърша медицина бих се замислила за връщане, но засега е невъзможно.

Share this

Submit your comment