Brigham Young University–Idaho, International Relations

Име Силвия Топчийска
Email silviya@habits4change.com
Skype stopchiyska
Facebook https://www.facebook.com/topchiyska
Linkedin https://www.linkedin.com/profile/view?id=AAIAAA7no-IBgPKkeskSN3OFHxyJpA9n2s_krGs&trk=nav_responsive_tab_profile
Държава United States
Университет Brigham Young University–Idaho
Специалност International Relations
Сфера Accounting
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността е изцяло на английски език. Според класовете, които си избереш можеш да избереш и регионална концентрация, което значително ще ти помогне впоследствие завършване. Аз лично винаги съм имала за цел да се върна и живея в България или поне в Европа и за това избрах класове, които ми дадоха една добра основа и знания за икономическото, политическото и социалното развитие и бъдеще на Европейскиа Съюз. За чужд език аз избрах френски, което е за препоръчване ако ще се търси работи из агенции и иснтитуции към ЕС. Първоначално бях започнала със специалност Международен Бизнес,но впоследствие смених на Международни Отношения, защото реших да се занимавам с политика. Също така осъзнах, че за да създадеш международна компания не е и задължителнно да имаш бизнес образование, примерно. Докато за да работиш в международни политически организации, което е и перспективата на международните отношения, се изисква много образование, дипломи, сертификати и опит. В интерес на истината двете специалности в един момент се засичат и вървят успоредно като класове и прокети. Което и да изберете, няма да сбъркате, защото и двете са вървежни и високо платени,

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Аз имах привилегията да уча в четири университета като последният, Brigham Young University–Idaho, е където прекарах последната ми година и получих дипломата. Но ще споделя неща за университета, който посещавах в Южна Дакота за две години и Университета на Арканзас във Форт Смит за една. Northern State University: “+”-ове: много добро и взаимопомагащо общество в градчето; студентска работа бол; приемането на чуждестранните студенти е много добро и няма дискриминация на база произход; добри и разбрани преподаватели; добра база; много добре устроени общежития; много студентски организации, мероприятия и възможност за участване в спортни дейности. Задружен и деен студентски колектив! “-“-си: много студен климат през зимата (до -40 целзии стига); много сняг; трудно придвижване ако нямаш автомобил; изолирано е градчето от големите градове и при една по-тежка зима си стош там общо взето. University of Arkansas in Fort Smith: “+”-ове–добро и сравнително евтино учебно заведение; голям избор на специалности; много добра база; нови общежития със собствени стаи; добри преподаватели (общо взето); разрастващ се щат с голям избор за работа; възможност за студентска работа; много мек и целогодишно топъл климат; добре приемат чуждестранни студенти “-“-си: преподавателите не са на най-високо ниво; накои от тях са просто професионалисти наети да преподават, а не педагози (да го кажем); ако не изградиш МНОГО добри отнопения с преподавателите ти и с администрацията още от самото начало ще е почти невъзможно да намериш стаж или работа след завършването.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Нито в единия, нито в другия има българско общество. Разбира се, има по 2-3ма българи най-много в града, но това е. Предимно корейци, китайци, бразилци, мексикансци, аржентинци, тук-там има и сърби, и някой друг германец дошъл за семестър-два.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Aberdeen, South Dakota — хареса ми, че е чисто, уредено, всич1ко на едно място събрано(без типичните американски разстояния), и много безопасно. Хората са доверчиви и с радост ще ти помогнат. А, ако се наложи и у тях ще те приберат и ще се погрижат за теб. Обществото е 6 в това отношение! Не ми хареса, че е отдалечено от големите градове като Минеаполис или Сю Фолс, или Рапид Сити. Разстоянието е между 3-6ч. с кола. Fort Smith, Arkansas — има абсолютно всичко, което ти трябва в този град от магазини за храна, молове, място за забавления (барове, дискотеки, бирарии), рестуранти с кухня от цял свят, и градът е приветлив за мотори, така че спокойно човек може да се придвижва навсякъде с моторче. Април до Юни е сезонът за торнада и има страшни гръмотевични и дъждовни бури. Човек трябва да внимава много и да следи новините и напътствията, които му се дават.

Как се придвижваш и забавляваш? С кола, пеша или с моторче. Много време на мен не ми остана за забавления покрай ученето, но както казах има барове, дискотеки, студентски партита (не точно както в България), но се събират хората и така. Има и културни мероприятия чат-пат, но не много.

Каква е местната култура? Типично американска и на двете места. Ако искаш да опознаеш истинската американска култура, а не тази от по филмите, средният запад е правилното място за образование. Англиийският ти ще се усъвършенства много добре, защото други българи почти няма, и ще научиш и свикнеш с американската култура и кухня за нула време, както и за стандартният им начин на живот.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Аркансаз: около $7,000 на семестър за междунарони студенти + $3,ооо-$5,000 за общежитие като понякога това включва и стол. Южна Дакота: $10,000-$12,000 на семестър ; $2,000 за двойна стая в общежитие; $2,000 на семестър за стол (3 пъти на ден ядеш там). Пътни разходи нямаш, защото винаги ще се намери кой да те закара където искаш да отидеш. Както казах, трябва да умееш бързо да се сприятеляваш с хората, а и повечето американци не отказват да помогнат с превоз.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Студентски заеми за междунарони студенти по принцип няма освен ако не е на частно чрез самият университет, или чрез агенция тук от България. Стипендии има. Повечето са след като вече, да речем, си прекарал една учебна година в даденото учебно заведение.

Какви са възможностите за работa? Кафетерии, рестуранти, книжарницата на кампуса, чистене, асистени на професори, т.н. Има, но не може да се работи повече от 20ч на седмица като международен студент. За джобни тези пари обаче са предостатъчни.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? След като завърших започнах да работя на разли1ни места и сфери, за да натрупам различен опит и да преценя към каква кариера да се насоча. Имаше момент, в който изгубих желание да се занимавам с политика и пробвах туризъм, предприемачество и т.н. В момента отново се насочвам към политика, занимавам се предимно с предприемачество, и се опитвам да направя и първи крачки в ИТ сферата.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Да, бих искала да помогна на България по някакъв начин. Това, от което имаме най-много нужда тук, е да се промени начина на мислене, защото от там ни идват и проблемите. Кръгозора на средния българина е все още много тясен, не са възприемчиви към нови ‘нестандартни’ идеи или ‘начин на живот’, и е пълно с негативизъм. Като ги събереш тези трите в едно уравнение и крайният резултат е ПРОВАЛ (точно така с главни букви написан). А така кой ще успее? Никой! Създала съм и съм разработила програми за промяна на навиците, както личностно така и в бизнеса, и замяната на лошите навици с дълготрайни добри, които водят до един удовлетворен живот изпълнен с положителни емоции и резултати, а ако всеки един човек в едно общество води такъв живот и непрестанно работи върху себе си, то тагава цялото общество ще се променя от добро към по-добро. Кой не иска да живее в такава среда?!?

Други впечатления? Съжалявам, че трябва да го кажа, но Американската система за висше образование, според моя опит, е по-качествена и с по-добри перспективи от българската. Така че, ако имате възможност да получите там висше образование го направете и после се върнете в България, защото тук все още има човещина, не роботи, и България има много добро бъдеще пред себе си, но някой трябва да помогне и на тези около него да го видят. Кой по-добър от теб! 🙂

Share this

Submit your comment