BSc Mathematic economy, Colorado College и MBA, University of Cambridge

7

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

Калоян Капралов завършва бакалавър по Математическа икономика в Colorado College, САЩ. След общо 9 години обучение и професионален опит в Америка се премества в Европа, за да учи MBA в University of Cambridge, Англия. Връща се в България през есента на 2011, защото получава предложение за работа в бързо развиваща се българска компания. И до момента работи в Прогрес, където се занимава с продуктов маркетинг и ценова стратегия.

“Първо и преди всичко – възможността да опознаеш по-дълбоко една или няколко нови култури, различни от тази, в която си израснал. От Америка, през академичен обмен и стаж в Германия, MBA в Англия и курсове в Русия и Малайзия, научих от първа ръка колко взаимосвързан и глобализиран е светът ни.”

Kога, къде и какво си учил?

Бакалавър по Математическа икономика в Colorado College, САЩ и  MBA в University of Cambridge, Англия.

 

Защо избра тази държава и този университет?

Избрах Америка, защото още в гимназията имах възможността да уча за една година в САЩ, и осъзнах колко практически ориентирано е обучението в добрите американски университети и колежи. За мой късмет по времето, когато кандидатствах преди 15 години, се предлагаха пълни стипендии за изявени ученици и така се оказах в Колорадо Спрингс, по-известен в България като градът на Д-р Куин Лечителката. Когато се дипломирах, започнах работа като консултант по мениджмънт към фирма Ernst & Young в Ню Йорк. След общо 9 години обучение и професионален опит в Америка бях готов за стъпка в посока Европа. Така се спрях на университета в Кеймбридж.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Първо и преди всичко – възможността да опознаеш по-дълбоко една или няколко нови култури, различни от тази, в която си израснал. От Америка, през академичен обмен и стаж в Германия, МБА в Англия и курсове в Русия и Малайзия, научих от първа ръка колко взаимосвързан и глобализиран е светът ни.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

През 2010 с екип от колеги в Кеймбридж се кандидатирахме и спечелихме мандат за управление на студентския съвет на бизнес факултета. Като президент, на мен се падаше крайната отговорност за резултатите от работата ни през годината.

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се в България през есента на 2011, защото получих предложение за работа в бързо развиваща се българска компания.

 

Къде и какво работиш?

Занимавам се с продуктов маркетинг и ценова стратегия в Прогрес.

 

Кое те прави щастлив в България?

Близостта до семейството ми и красивата ни природа.

 

 

Share this

Submit your comment