Charite Universitaetsmedizin Berlin, Human Medizin

Име Лилия Бранкова
Държава Germany
Университет Charite Universitaetsmedizin Berlin
Специалност Human Medizin
Сфера Health care
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Уча медицина на немски език – друга възможност за това в Германия няма. Избрах, защото винаги съм искала това, а и възможностите ми за развитие след завършването (особено тук) са много големи, тъй като има огромен глад за лекари.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми, че от първия момент всички студенти по медицина са длъжни да се сблъскат с пациентите. Има задължителни прегледи на хора всяка седмица, като естествено в началото не се носи никаква отговорност. Хубаво е, защото може бързо да се прецени дали даденият човек става за тази сфера или не. Лошото е, че всичко е много хаотично. Има конспект с точки, по които се ориентираме какво ще се иска за изпитите, и оттам нататък всичко зависи само от личната мотивация и сила. Това е положително, но липсата на точни учебници е убийствена. Човек рови по няколко часа в различни книги, за да отговори на един въпрос, и няма начин да се увери преди изпита, че това, което е открил, е необходимото.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? В специалността ми бяхме 16 чужденци, от които 4 – българи. Не мога да кажа колко сме в момента, защото имаше някои размествания (почивен семестър и т.н). Българската група не е силно изразена.

Защо приеха теб? Имах много висок успех на дипломата (5.97).

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Харесва ми, че има всичко. Много е разнообразен като хора и места. Пълен е с туристи. Човек не се чувства странен и различен заради тази пъстрота. Но именно заради тази откритост понякога не мога да се почувствам уютно. Освен това е много дразнещо да се опитваш сутрин да стигнеш бързо до университета и да попаднеш на три големи и неориентирани туристически групи.

Как се придвижваш и забавляваш? Градският транспорт е много добре уреден, с някои изключения през зимата. Запланувала съм да си купя и колело, защото познатите ми така се придвижват и са много доволни. Забавленията са разнообразни – спорт, кино, клубове, барове, а много често – просто на вечеря с приятели.

Каква е местната култура? За местна култура е трудно да се говори, защото градът е пълен с различни чужденци и непрекъснато има обмен на обичаи.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? На месец разходите ми са средно между 550 и 700 евро. В началото на всеки семестър се плаща такса от около 300 евро за библиотеките и картата за пътуване. За пътните разходи не мога да се изкажа обективно, защото в момента две компании спират да летят до София и не знам какво ще се случи с цените.

Какви са възможностите за работa? Огромни. В града е пълно с хотели, заедния и ресторантчета, в които не достига персонал. Освен това специално за учещи медицина почти всяка болница предлага платено място като сестра. Става дума за Mini Job естествено.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? След завършване ще специализирам със сигурност, но какво и къде не знам още.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Бих помогнала, но само ако това не вреди на мен.

Share this

Submit your comment