Как да си избера подходяща магистратура?

Какво да имаш предвид, когато избираш магистратура? Ето и някои от най-важните неща за избора на магистратура  – с тези съвети, можеш да посетиш Форум – Магистърски програми София и да намериш най-подходящата програма за теб. Сега можеш да се регистрираш безплатно с промо код JU7CA.

master and more, форум магистърски програми софия, магистратура

  1. Какво е интересно за теб?

Да започнем с най-трудното. Ако все още не си сигурен, отговорът няма да дойде от само себе си. Поинтересувай се от описанията на програмите и провери учебните им планове. Рано или късно ще достигнеш до сфери, които ще привлекат вниманието ти. Можеш ли да си представиш как учиш точно това, което си открил? Сподели всичките си намерения и притеснения с експертите по време на форума.

  1. Каква е твоята визия за кариерно развитие?

Модерният свят е динамичен и изпълнен с различни възможности. Опитът показва, че повечето хора се развиват професионално в области, които са далеч от завършеното им образование. Разбира се, това налага внезапна промяна в пътя към желаната кариера. Опитай се да подбереш сфера, която намираш подходяща за бъдещата ти кариера или потърси мултидисциплинарна програма, която би могла да ти отвори различни врати.

  1. Какви са изискванията за прием в избраната магистратура?

В зависимост от придобитата бакалавърска степен, изборът ти може да бъде сравнително ограничен. Ако вече си сигурен във сферата на обучение, то тогава е време внимателно да се запознаеш с условията за прием. Не се отказвай от желаната магистратура, дори и да се различава от завършения бакалавър. Първо провери изискванията! Има много програми, които предлaгат места на кандидати от абслютно различни дисциплини. Точно това е идеална тема за разговор с представителите на различните университети, които ще те очакват на своите щандове, подготвени за среща с теб.

  1. Кой университет предлага магистратура, която ме интересува?master and more, форум магистърски програми софия, магистратура

Изборът на университет е още един фактор, който не бива да се подценява. Къде се намира? Има ли добра репутация? Какво друго предлага – общежития, спорт или може би езикови курсове? По кое време се провеждат лекциите (важно, ако работиш)? Известен ли е с добри програми в конкретна област? Как завършили студенти оценяват дадена магистратура? Най-добрият избор изисква максимално количество информация.

 

  1. А финансовата част?

Същото се отнася и за таксите. Колко струва обучението и какви допълнителни разходи да планираме – настаняване, транспорт, хранене? Какъв е жизненият стандарт в съответния град? Заслужава ли си инвестицията? Обмисляш ли възможности за финансиране? Следи планираните презентации на Форум – Магистърски програми и научи повече по темата, особено ако планираш образование в чужбина.

Учи магистратура със стипендия на Тук-Там

Тук-Там може да подкрепи твоята магистратура в чуждестранен университет. “Иди, учи и се върни” е фонд, който подкрепя българи да продължат образованието си в чужбина, а след това да се върнат в България.

Share this

Submit your comment