Университет Кьолн, Биология / Биотехнология

Име Димитър Петров
Email mit_pp@yahoo.com
Skype dimitar.petrov.mit
Държава Germany
Университет Университет Кьолн
Специалност Биология / Биотехнология
Сфера Biological sciences, Health care
Ниво PHD (Докторант)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Бакалавър – немски език Магистър – английски език Докторантура – немски и английски Специалността е много интересна тъй като изследва феномените на живота, което тояно както и и живота като такъв, комбинира почти всички свери на наука – от физиката и химията и математиката до по фолософско/икономически взаимоотношения определящи взаимоотношения и зависимости в екосистемите и съжителството на организми. Перспоктивата пред специалността е голяма – редом с ИТ биологията и биотехнологиите са основните насоки в които се отдават средстава за изследвания и стартъпи.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? + голям и стар университет (един от 3те най-големи като брой студенти университети в Германия, или поне беше по мое време) + отлични условия за спорт + отличен и евтин стол + голяма библиотека – не ми се е налагало да купувам учебници + множество организации и възможности за помощ на студенти + висок брой чуждестранни студенти + организиране на културни мероприятия, добра интеграция на чуждестранните студенти + силни специалности с които е известен Кьолнския Университет: Медицина, Генетика, Икономика (и производните и), Право, Лингвистики – мудна бюрокрация (поне за немските стандарти)

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има студенти наистина от цял сват. Българското общество е доста голямо, но не е единно. Организацията, от която също и бях част, се казва Будители – имат собствен сайт и фб страница.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? + Кьолн е около 1.5 млн жители – достатчно голям, но не прекалено + разположен е прекрасно – Белгия, Холандия, Франция са съвсем наблизо, за студенти има много дестинации за пътуване + Кьолн е един от градовете в Германия известен с толерантността и отвореността си към чужденци + както и повечето градове в Германия е доста сигурен откъм престъпност, нямаш грижи да се разхождаш вечер (добре осветен) + Градски транспорт до 3 през нощта и почващ в 5 сутринта + страхотно място за скейтбордисти или фенове на моторни спортове (пистата Нюрбургринг и Спа (в Белгия) са на 1 ч. път с кола) + супер инфраструктура, множество паркове + директни евтини полети до България – един от градовете с най-много дъждовни дни в годината – срвавнително скъпи квартири – Кьолнския карнавал (струва си да бъде видян веднъж, но повече…) 🙂

Как се придвижваш и забавляваш? Транспорта в Германия е на страхотно ниво. Да караш колело тук е прекрасно – има дори междуградски пътища специално за колелета. Влаковата мрежа е гъста и надеждна, магистралите са известни така или инак. Градския транспорт е добър и сравнително надежден.

Каква е местната култура? Местната култура е на ред, точност и планираност. Креативността, спонтанните решения и необмислените промени не са често срещани, което има добри, но и лоши страни.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението е безплатно, но на семестър (6 месеца) се плаща за транспортна карта и разни допълнителни неща към 200 евро такса (теоритично ако не се вземе транспортна карта таксата е на половина, мисля). Наем на квартира: студентско общежитие – 250-300 евро/месец частна квартира – 300-450 евро/месец. Допълнителни разходи: телефон + интернет – 20-40 евро/месец здравна застраховка- 20-30 евро/месец консумативи + храна – 100-300 евро/месец (естествено при “желание” може и по-малко или повече 🙂 ) Транспорт: препоръчвам студентската транспортнта карта (100 евро за 6 месеца),с която може да се пътува в цалата провинция. Инак билет за трамвая е 2,80 евро. Двупосочни самолетни билети до Кьолн от България се намират ако се търси от рано за около 50-100 евро, по-късно и по празниците за 100-200 евро.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Стипендии има, но не е лесно да бъдат получени – ДААД дават различни видове стипендии. Bafäg e друга опция, но тя изисква периодичен престой от 5 години в Германия.

Какви са възможностите за работa? Възможностите за работа в големите градове, като Кьолн, са големи. Не трябва да се очаква, обаче, квалифициран труд – продавач, сервитьор, готвач, куриер, ИТ на ниско ниво и т.н. Бих препоръчал да се търси работа към университета – ако е във факултета на специалността Ви още по-добре.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Търся опции за реализация в България – трудна ситуация, особено в сферата на науката и иновациите извън ИТ. От хората останали в Германия всички, които познавам, си намериха работа по специалността.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Бих искал, но начините не са много.

Share this

Submit your comment