Coventry University, Медии и комуникации

4

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Елена Рапонджиева завършва бакалавърска степен „Медии и комуникации“  в Coventry University, Англия. След като работи в Испания и Англия се връща през 2013. Осъзнава че извън България не е утопия – живота поднася проблеми и човек ежедневно се бори с нещо. Ако ще се бори, предпочита да го прави на родна почва и да налива времето, уменията и усилията си в собствената си страна, а не навън. В момента е продуцент в Ubisoft Sofia, както и на Студио Змей и анимационния проект „Златната ябълка“. Всеки ден намира поне една причина да е щастлива, че е направила избора да се върне.

“Климата, природата, приятелите ми, активната бизнес и креативна среда, която се е създала последните години.  Безкрайния потенциал за развитие във всяка сфера и факта, че хората стават все по-социално активни и ангажирани.”

Кога, къде и какво си училa?

През 2012г. завърших бакалавърска степен „Медии и комуникации“  в Coventry University, UK.

 

Защо избра тази държава и този университет?

Заминах за Англия, защото образованието там е на доста високо ниво. А и възможността да поживея в друга държава и да практикувам на място английския език беше нещо, за което (като всеки тийнейджър мечтаещ за приключения) силно ме влечеше.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Разширява кръгозора по начин, който е трудно да бъде обяснен. Осъзнаваш колко е малък света, колко различни хора крачат по него и в същото време колко много общо можеш да имаш с човек от другата страна на земното кълбо. Научаваш се:

  • че можеш сам;
  • че можеш много повече, отколкото си предполагал;
  • че имаш права и има смисъл да си ги търсиш, както и простия принцип, че ако не повдигнеш въпроса за някой проблем – той няма как да бъде решен;
  • да си търсиш сам информацията и да си съставяш собствено мнение;
  • завързваш страхотни професионални контакти и приятелства за цял живот;

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

И в лично, и в професионално отношение най-голямото предизвикателство беше осъзнаването, че за местните ти винаги ще си чужденец, ще си „особен случай“. Това не е задължително минус, но човек трябва да се научи как да превърне това в един от „плюсовете си“, вместо в един от „недостатъците“ си.

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се в България през 2013г., след като поработих в Испания и Англия. Осъзнах, че и извън България не е утопия – живота поднася проблеми и човек ежедневно се бори с нещо. В този смисъл – ако ще се боря, защо да не е на родна почва? И ако ще наливам времето, уменията и усилията си някъде – защо да бъде в една чужда страна, вместо в моята си? И така се прибрах. Всеки ден ми се намира поне една причина да съм щастлива, че направих този избор.

 

Къде и какво работиш?

Продуцент съм – в Ubisoft Sofia, както и на Студио Змей и анимационния проект „Златната ябълка“.

 

Кое те прави щастлив в България?

Климата, природата, приятелите ми, активната бизнес и креативна среда, която се е създала последните години.  Безкрайния потенциал за развитие във всяка сфера и факта, че хората стават все по-социално активни и ангажирани.

Share this

Submit your comment