Electrical Engineering в Delft University of Technology

Име Росица Гурова
Email rgourova@gmail.com
Държава Netherlands
Университет Delft University of Technology
Специалност Electrical Engineering, track Telecommunications
Сфера Engineering
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност?
Завърших бакалавър със специалност Телекомуникации в Техническия Университет София. От там кандидатствах в Университета в Делфт, тъй като всички магистратури са на английски и ми хареса, че в голяма степен можеш сам да избираш кои предмети да учиш. Записах специалност Electrical Engineering със специализация по Телекомуникйации. В тази специалност можеш да отидеш в различни направления – можеш да запишеш курсове свързани с компютърни мрежи, обработка на сигнали (signal processing), мобилни комуникации, радарни технологии, антенна техника. В зависимост от това какви курсове избереш, съответно пишеш дипломна работа също в това направление.

Всяко направление е свързано с различни научни групи и всяка група има изисквания кои основни курсове (2-3 курса) трябва да си преминал, за да правиш дипломна с тях. Дипломната можеш да правиш и в кооперация с индустрията, но за това трябва да говориш с потенциялния научен ръководител от Университета и съответно да намериш компания, която е съгласна да те наеме. Проектът, по който работиш, може да е избран от теб или да е задание на компанията или преподавеателя.

В зависимост от направлението, което избереш, перспективите са различни. За завръщане в България бих казала, че най-перспективно е направление компютърни мрежи и до известна степен мобилни комуникации. Радарните технологии набират скорост особено в Германия покрай автономните коли (self driving cars). Но по мое наблщдение само радарни технологии не е достатъчно, а е добре да се комбинира със знания по вградени системи (embedded systems) и най-вече програмиране на C. Познания по роботика също са полезни и най-вече познания по ROS (Robot Operating System). За останалите направления нямам наблщдения.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета?
Хареса ми, че комуникацията с преподавателите е много лесна и до голяма степен йерархията липсва. Възможно е да се обрущаш към професорите по малко име, и те често се интересуват какво мислиш за техния курс и с какво могат да го подобрят. Винаги са на линия да обяснят нещо, което не си разбрал. Системата е на четвъртинки, т.е. един семестър е разделен на 2 части и след всяка част имаш сесия. Това означава, че има 4 сесии и не можеш да се отпускаш нито за момент. Хареса ми още, че оценките от курсовете често са на базата на изпит и на задания или проекти, които се предават по време на четвъртинката. Има много допълнителни лекции и събития организирани от студентски организаци, чрез които можеш да следиш какво се случва и какви са нуждите на индустрияат и да завързваш от рано професионални запознанства. Има и много клубове, към които можеш да се присъединиш, както спортни, така и свързани със специалността. Като цяло организацията в Университета доста добра и всичко е направено много удобно.

Не ми хареса, че Университетът не е предвидил напливът на чустранни студенти и учебното пространство е недостатъчно. Също така понякога преподавателите гонят свои цели когато правиш дипломната си и може да те натиснат да правиш допълнителна работа, която не е свързана с дипломнатра ти, или да го извъртят така, че да иглежда необходимо и полезно за теб, но всъщото време да не е. До известна степен (и в зависимост от това, кой ти е ръководител), когато си пишеш дипломната в научната група, се сблъскваш с академичните политики.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
В моята специалност има доста студенти от Китай и Индия, това като цяло са двете най-големи интернационални групи в Университета. Има доста студенти и от Гърция и Латинска Америка. Естествено има студенти и от Холандия и други европейски държави. Българи има най-вече в бакалавър специалност Aerospace (до скоро едиственият бакалавър на англисйки), и тук-таме някой българин в другите магистратури. Има група във фейсбук, но тя не е много активна.

Защо приеха теб? 
Университетът няма квота, ако отговаряш на изискванията и подадеш докумети в срок, ще те приемат.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града?
Университетът се намира в град Делфт, който е междъ Хага и Ротердам. Харесва ми, че градът е студентски, малък и сравнително спокоен, но в същото време е близо до по-големи градове – за половин час си в центъра на Хага или Ротердам. Ако пътуването не те притеснява, можеш да потърсиш жилище в някой от по-големите градове. Има много млади хора (студенти) и навсякъде чуваш английски. Всички говорят английски и хората са дружелюбни.

Тъй като градът е малък, а Университетът приема все повече международни студентки, има проблем с намирането на жилище и цените също са завишени поради голямото търсене.

Как се придвижваш и забавляваш?
Поради малките разстояния, е много удобно да се пътува с колело из града. До други градове пътувам с влак.

Каква е местната култура?
Хората са доста директни и не обичат нещата да се казват завоалирано, намират го за загиуба на време. Това обаче може да изглежда доста грубо в някои случаи. Не ядат топъл обяд, а най-вече сандвичи със крокети или просто сирене. Йерархията се размива.

Финанси

Колко струва обучението и живота?
Годишната такса за Университета за хора от Европейския съюз е около 2000 евро. За жилище месечно се харчи м/у 350-500 евро. Колело втора ръка е м/у 50-150+ в зависимост от състоянието и от къде го купиш. В зависимост дали квартирата е обзаведена или не, може да се наложи да инвестираш в мебели и посуда. За храна се приготви да харчиш м/у 200-400 евро, в зависимост от това какво (и колко) похапваш, от къде пазаруваш и дали сам си готвиш.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
По мое време беше въможно да се кандидаства за финансиране от Холандското правителство чак след престой в държавата от 5 години. Стипендиите от Университета по-често се дават на студенти от държави извън Европа, тъй като техните такси са сравнително по високи.

Какви са възможностите за работa? 
Докато следваш е трудно да се работи, тъй като обучението отнема доста време. В магистратурата по време ан втората година можеш да излараш (платен) стаж в някоя компания и това да се води като част от обучението. Стажът може да препастне в писане на дипломна работа в компанията (пак платено). В зависимост от компанията, може да ти се пшлаща 300-700 евро. Ако започнеш работа, трябва да си направиш холандска здравна застраховка. Поради ниските финанси, можеш да кандидатстваш голяма част от разходите по застраховката да ти бъдат платени от Холандия като помощ.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване?
След завършване започнах доктурантура, но я прекъснах, тъй като не ми хареса как се развиваше проектът и обстановката в научната група където работих. В момента търся нова работа в областта на обработката на сигнали, имплементиране и разработка на алгоритми.

Други впечатления? Холандия е много добре организирана и като цяло няма проблеми с институциите и дори и да има, комуникацията е лесна и до голяма степен по интернет. Лесно се намира информация в интернет. Някои хора намират, че е прекалено организарана и подредена за техния вкус и предпочитат да се преместят другаде.

Share this

Submit your comment