Edinburgh University, европеистика с немски език

Разкажете ни какво е да си студент в чужбина
Образованието, което получавам там, е просто мечта – няма какво да си пожелае повече човек, който наистина иска да научи нещо. Компетентни преподаватели, международно признати експерти в своята област, модерна база, ефективна администрация и най-вече всякакви възможности за развитие, стига да си готов да се възползваш от тях!

Трудностите през първата година

За мен лично през първата година най-трудно беше да контролирам натоварването и заетостта си, все ми се искаше да запиша още допълнителни курсове, да участвам в доброволни дейности… Отворените врати пред теб са наистина много и трябва наистина добре да се прецени кои предизвикателства най-много си заслужава да бъдат поети.

Застраховки и транспорт

Като студентка съм осигурена в България, където редовно подавам актуална информация за студентския си статус, имам и Европейска здравна карта.

Що се отнася до транспорта, той е удобен и надежден, но на мен не ми се налага да го ползвам особено често заради удобното разположение на квартирата ми и компактността на града като цяло.

Работата

Не е тайна твърде често срещаната дискриминация към български и румънски студенти по отношение на издаването на разрешителни за работа. Нередките завишени изисквания неслучайно са довели до шеговитото преименуване на заветната жълта карта на “жълта книжка”… 🙂

Все пак, снабди ли се човек с нея, може да работи до 20 часа седмично и, имайки предвид нивото на заплащане във Великобритания, да припечелва една задоволителна сума, която да облекчи финансовото бреме на родителите.

Kариерни центрове

Кариерният център на университета е много добре снабден с материали, а служителите са отзивчиви и с професионален подход. Редовно се организират срещи с разностранни видове работодатели – от местни фирми до транснационални корпорации и международни организации – където студентите могат да се запознаят с тяхната дейност и изискванията им към кандидатите.

Библиотека на университета, литература

Библиотеката на университета е едно от любимите ми места, където прекарвам голяма част от времето си. Ползвам и градската библиотека, картата за която е безплатна.

Спорт

Edinburgh University Sports’ Union предлага най-различни спортове – абсолютно всичко, което може да ти хрумне – и повечето са на сравнително достъпни цени. Фитнес центърът към университета е добре оборудван и комфортен.

Изкачване на Arthur’s Seat или джогинг в парка Meadows обаче могат да свършат също толкова добра работа, плюс бонуса на чистия въздух!

По-икономичен живот в града

Пазаруване в по-евтините супермаркети (Tesco, Lidl) и най-вече купуване на продукти с марката на самите магазини, които обикновено най-малко натоварват студентския бюджет.

Съществуват и множество карти за намаления и купони, които се раздават редовно на студентите, като например UniLife Student Survival Card и SnapFax, като с тях може да се ползват намаления както в заведения за хранене, така и в магазини за дрехи, фризьорски салони и т.н.

Свободното време

В Единбург има буквално за всекиго по нещо, така че свободното време винаги може да бъде добре оползотворено – от разходка в националната галерия за изкуствоведите до любимите студентски дискотеки за купонджиите.

Професионални перспективи

Следвам европеистика с немски език и перспективите на тази специалност са доста разностранни в зависимост от специализацията. Моето лично желание е да работя към някоя от международните организации с дейност в юридическата област.

Share this

Submit your comment