Технически университет в Лозана (EPFL), докторанура

Кариера в България-4026

 

 

Това интервю е част от изложбата “Образование за успешна кариера”, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума “Кариера в България. Защо не?” на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

Весела Малинова завършва химия в Софийския университет, а след това учи докторантура в Техническия университет в Лозана, Швейцария. Връща се в България през 2005 година след 7 години в чужбина. В момента е изпълнителен директор в България на международната софтуерна компания Comptel, която разработва софтуер и интегрира софтуерни решения за клиенти от телекомуникационния сектор по цял свят.

“Никога не съм заминавала с мисълта да остана извън България, а само с идеята да науча повече и да се върна обратно. Всичките ми близки са тук. Когато имам нужда от нещо различно, просто пътувам и обичам да се връщам у дома. България има изключителна енергия и притегателна сила за мен.

Житейският опит, който придобих за 7 години извън България, беше най-ценното за мен. Срещата с различни хора и ситуации ме направи силна, а допирът до висшата наука с презентации по международни топ-конференции и публикации в списания с най-висок импакт ме докосна до истинската научна дейност. Възможностите ми за работа след това бяха неограничени. Включително и в България.”

 

Кога, къде и какво си учил?

Завършила съм химия в Софийски университет през миналия век, преди точно 20 години. Тогава спечелих стипендия по програма на ЮНЕСКО и заминах за Прага, Чехия, където работих една година върху следдипломната си квалификация в института по полимери. Любовта ми към приключенията и експериментите ме отведе още по-далеч и през 2000 година започнах аспирантурата си в Техническия университет в Лозана, Швейцария (известен още като EPFL).

 

Защо избра тази държава и този университет?

Като че ли се избрахме взаимно, поканиха ме да направя PhD-то си в EPFL и не устоях на това предизвикателство. И тогава и сега той е сред топ 100 университетите в света. EPFL си партнира с много други международни университети и неговите студенти и преподаватели участват в проекти за милиарди евро, спонсорирани от десетки международни институции. Атмосферата е изключителна, защото половината от студентите и преподавателите са от 120 държави. Както и самата Швейцария – тя е колоритна, с десетки националности и прекрасни места за туризъм. И с най-хубавият шоколад

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Житейският опит, който придобих за 7 години извън България беше най-ценното за мен. Срещата с различни хора и ситуации ме направи силна, а допира до висшата наука с презентации по международни топ-конференции и публикации в списания с най-висок импакт ме докосна до истинската научна дейност. Възможностите ми за работа след това бяха неограничени. Включително и в България.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

И аз като всички българи зад граница съм имала много предизвикателства и хубави, и не толкова. Хубавите разбира се не ги помня вече :), защото бяха много. Другите просто ме изградиха като борец и не съжалявам за тях сега. Най-трудно ми беше, когато трябваше да замина за година за Чехия и да се разделя със съпруга си, с който наскоро се бяхме оженили. И още по-трудно, когато се наложи да науча френски език само за три месеца, така че да преподавам на студенти в Университета в Лозана

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се през 2005, след като защитих дисертацията си в Швейцария. Никога не съм заминавала с мисълта да остана извън България, а само с идеята да науча повече и да се върна обратно. Всичките ми близки са тук. Когато имам нужда от нещо различно просто пътувам и обичам да се връщам у дома. България има изключителна енергия и притегателна сила за мен. Може би, просто защото е родното ми място

 

Къде и какво работиш?

Сега работя в международната софтуерна компания Comptel и съм нейния изпълнителен директор за България. Компанията ни разработва софтуер и интегрира софтуерни решения за клиенти от телекомуникационния сектор по цял свят.

 

Кое те прави щастлива в България?

Сигурността и подкрепата, която получавам от семейството и приятелите си. Както и това, че живея на място където има лястовици, щъркели и много зеленина

Share this

Submit your comment