FAQ за образование в Италия

Какви са изискванията за прием в университет?
Страната е подходяща за изучаване на специалности, които са в областта на дизайна и изкуствата. Италия е лидер по отношение на изучаването на програми, именно в тези области. За българските студенти Италия не е от приоритетните страни, поради факта че в повечето университети обучението се осъществява само на италиански език. Специфично за страната е, че образователните институции могат сами да определят изискванията си за прием. Това означава, че всеки университет може да има собствена политика в това отношение.

Какви документи са необходими за кандидатстване?
Необходимите документи за кандидатстване са както следва: – Валиден международен паспорт / лична карта – Диплома за средно образование или академична справка за учениците в 12-ти клас – Удостоверение за владеене на италиански език (CELI, CILS) или входящ тест по езика в съответната образователна институция (за ученици, завършили Италианския лицей в България, това изискване не е в сила) – Възможно е да се изиска мотивационно писмо и препоръка Важно: Документите за кандидатстване в Италия трябва да минат през италианското посолство у нас. След като това се случи, кандидат-студентите получават декларация за съвместимост на изискванията. Полезна информация: Документите на български език подлежат на превод и легализация. В Италианския културен институт може да се държи изпит за езиков сертификат през юни или ноември.

Колко време отнема да се подготвят?
Времето за подготовка на документите като цяло е индивидуално. Зависи от: – Образователната институция, в която се обучава кандидатът в момента на кандидатстване – Знанията му по езика

Какви са сроковете на кандидатстване?
Крайни срокове за кандидатстване обикновено са до 3 месеца преди започването на учебната година.

Полезни връзки
www.study-in-italy.it/ – сайт за образованието в Италия

Share this

Submit your comment