Fontys International Campus, International Business and Management Studies

Твърде хубаво, за да е истина – международна програма на три езика (английски, немски и/ или холандски) в страната, която осигурява едно от най-добрите обучения в света и граничи с най-силната пазарна икономика в Европа. Аз също мислех така, преди да взема решението през 2005 г. да следвам на холандско-германската граница.

Тази година завърших бакалавърска програма по International Business and Management Studies (IBMS) в университета Fontys във Венло и бих искал да споделя с вас няколко мой впечатления и приключения.

В град Венло, разположен директно на холандско-германската граница, Fontys International Campus предлага на своите студенти от цял свят, възможност за кариера в един от най-силните икономически региони в света. Fontys International Campus Venlo е един от 35-те института на най-големия университет по приложни науки в Холандия – Fontys. Университетът предлага 200 програми на своите общо 35 000 студенти. Международният кампус Венло, както подсказва и името, е факултетът с най-големия брой чуждестранни студенти – общо 70%.

Но как стигнах до решението да следвам във Fontys Venlo?

Като възпитаник на гимназия в Германия, в 13-ти клас трябваше да взема решение какво да следвам. Тъй като не можех да реша коя специалност ме интересува най-много, търсих широкообхватна и международна програма в бизнес сферата. Също така не знаех дали да остана в Германия или да запиша специалност в съседна Холандия. Точно тогава научих, че и двете опции са възможни едновременно – във Fontys Venlo. Избрах IBMS, тъй като програмата се провеждаше на немски и английски и защото предлага широк набор от знания в различни сфери (счетоводство, финанси, маркетинг, човешки ресурси и др.), поради тази причина е и добра основа за по-нататъшна специализация. Водещ мотив да предпочета Fontys пред други университети в Германия или Холандия беше добрата му репутация в двете държави и фактът, че се набляга много на практиката.

Процесът на кандидатстване

Самият процес на кандидатстване беше учудващо лесен. Невероятно, но факт – кандидатствах само с дипломата ми за завършено средно образование. Като питах защо е толкова лесно ми отговориха, че Fontys не изисква мотивационни писма, препоръки и дори не се гледа среден успех на дипломата, защото човек може да е бил добър или лош ученик, но това е вече в миналото. Всеки получава нов шанс за изява. Така че за около 10 минути попълних онлайн формуляра за регистрация на уебсайта (www.fontysvenlo.nl) и директно бях записан.

Общежития

За всички студенти от чужбина има гарантирано място в едно от общежитията, които се намират в Германия (Калденкирхен) и във Венло. Общежитието във Венло, където живеят само чуждестранните студенти, е на много добро място – между центъра на града и университета. Освен това под общежитието има супермаркети, дрогерия, голям паркинг и други магазини.

Обучението

Обучението във Fontys се състои от лекции и проекти. Например във втори курс имах два часа лекции по International Marketing и след това два часа по съответния проект, където наученото се прилага директно в практиката. Някои проекти, в които участвах по време на следването ми, бяха разработването на нов продукт за Kellogg’s и Nestlé, подобряване на взаимоотношенията на Royal Dutch Shell със своите клиенти или закупуването на словашка компания от Германия чрез дружество на Кайманските острови. В момента студентите работят по проект за Metro AG.

Практика и студентски компании

Най-ценното нещо, което ми даде Fontys, беше практиката. През третата и четвъртата година всички студенти отиват на стаж в различни компании. Там те работят в продължение на пет месеца по проект, който им се дава от самата компания и обикновено тези стажове се заплащат. Тъй като Fontys Venlo има контакти с над 500 компании от целия свят, много студенти отиват да стажуват в световноизвестни фирми. Моите приятели са работили например за Lufthansa, Hugo Boss, Vodafone, KPMG, Maybach, Porsche, BMW, FC Barcelona и др. Самият аз бях в БНТ и в Германско-българската индустриално-търговска камара. Дипломната си работа успях да напиша тази година по време на стаж в австрийска компания.

Едно от най-добрите ми преживявания във Fontys и една от причините, поради която университетът е известен в Европа, са студентските компании (известни като Mini Companies). През втория курс всички студенти основават Mini Company – акционерно дружество, което се състои от около 13 студента и двама консултанти от бизнеса, и което се регистрира в холандския търговски регистър. За близо една година студентите ръководят собствена компания – продават акции, заемат всички позиции и функции във фирмата, пишат бизнес план, разработват продукт и го продават, правят маркетинга му и в края на учебната година, компанията се закрива. Моятa студентскa компания се казваше “Magnifique”, а нашият продукт се наричаше Magnet Memo – малък диктофон за ежедневна употреба. Ние успяхме да продадем 1000 бройки и по този начин направихме печалба. Аз бях мениджър Човешки ресурси на компанията. Така че на 21-годишна възраст имах вече първата си компания.

Преподавателите

Преподавателите във Fontys обикновено не са типични лектори – те са хора от бизнеса. Много от тях са работили за известни фирми преди да започнат работа в университета. Например моят преподавател по International Marketing преди е работил в маркетинговия отдел на Coca-Cola, а други са работили в различни банки и консултантски компании. Поради тази причина много често лекциите ми бяха доста интересни, защото сме ползвали примери от опита на нашите преподаватели. Лектори от партньорски университети или компании като Henkel, Mars или Philips допълваха програмата.

Живот и забавления в и около Венло

Венло е мултикултурен студентски град. Той има над 100 000 жители и се говорят три официални езика: холандски, английски и немски. Така че, следвайки във Венло, човек има възможността да научи и да практикува три езика. В сравнение с други по-големи холандски и германски градове животът във Венло e доста по-спокоен и сигурен. Интересно е, че във Венло се намира една от най-дългите улици в Холандия, пълна с барове, кръчми, магазини и други заведения. Месечно на един студент са му нужни средно 700 евро за живот. Годишната такса за обучение в Холандия за студенти от Европейския съюз е 1 713 евро на година. Те могат да се възползват от студентски кредит.

Най-хубавите ми спомени

Трудно е да резюмирам най- хубавите си спомени във Fontys, тъй като са твърде много. Като цяло се наслаждавах на доста интересни предмети като например International Business Management (IBM) и Leading Change и се забавлявах на много партита с моите състуденти. Последният ми хубав спомен е от октомври 2010 г., когато за моята дипломна работа спечелих Fontys International Campus Prize 2010 с думите “Тазгодишният победител е мъж. Той е българин!”

Малък съвет накрая…

Накрая имам един съвет за всички мои сънародници, които възнамеряват евентуално да следват и/ или да работят в Холандия: всеки служител, който работи в Холандия, но не е холандец, има възможността да плаща 30% по-малко данъци, ако може да докаже че има специална компетентност, която е рядко срещана в Холандия – такава компетентност представлява владеенето на българския език. Тази възможност е предимство, което не се среща в никоя друга държава. Точно тук проличава добрата позиция на Fontys Venlo. Аз например живея в Германия (където наемите са обикновено малко по-ниски, отколкото в Холандия), но работя в Холандия, където заплатите са често малко по-високи, отколкото в Германия. Така че можете да комбинирате предимствата на двете държави и следвайки в Fontys Venlo да започнете да се възползвате от тях още сега.

Автор: Александър Бетов

Източник: StudyAbroad.bg

Share this

Submit your comment