Hanze University Groningen, Международни комуникации

Представи се? Казвам се Ана Велкова, от град Русе съм и съм на 22.

Учиш в Hanze University Groningen, University of Applied Sciences вече трета година. Разкажи ни повече за университета и специалността, която следваш? Ханзе е университет по приложни науки, което означава че обучението е много практически насочено. Работи се по проекти на реални клиенти в реални бизнес условия и методологията на обучение е „Learn by doing” – учиш докато правиш. Специалността, която следвам, е Международни комуникации. Това е една сравнително широка специалност, която запознава студентите с основните сфери на съвременните комуникации – Вътрешни комуникации, Външни комуникации, Междукултурни комуникации, планиране на събития и други. Избирайки какви курсове да вземеш в свободния семестър през третата година, каква специализация да следваш и какъв стаж да изкараш, ти сам вземаш юздите на компетенциите си и задълбочаваш знанията си в конкретната сфера, която те интересува и в която планираш да се развиваш за напред.

А за града? Groningen е град с население около 200 000 души. Въпреки че е студентски град, тук се случват и много културни събития, фестивали, концерти и изложби. Градът е достатъчно малък, за да можеш лесно да стигнеш навсякъде в рамките на 30 минути, но и достатъчно голям, за да има разнообразни събития, за хора с различни интереси. Нощният живот е различен от това, на което са свикнали българските ученици. За мен лично е много по-забавен, защото хората са много по-отворени към всичко и всеки и дори да останеш сам навън, със сигурност ще се запознаеш с нови хори и ще си изкараш страхотно!

През какви етапи премина кандидатстването ти? Кандидатстването за мен мина много бързо и лесно. Буквално за няколко часа си подготвих документите, изпратих ги и след 2-3 седмици получих отговор, че съм приета. Моето мнение е, че да влезеш в холандски университет изобщо не е трудно, трудното е да завършиш!

Явява ли се на изпит по английски език? Да, взех TOEFL.

Твоят съвет към тези, на които сега им предстои да се явяват? Спомням си колко притеснена бях за устната част от изпита и как си мислех, че да говориш на английски за 5 минути е много страшно, а няколко месеца след изпита вече бях в университета и давах едночасови презентации на английски. Така че моят съвет е психически да се подготвите за факта, че ако искате да учите в чужбина ще се налага да използвате английски непрекъснато, така че този изпит е просто една крачка към още по-големи предизвикателства. И разбира се най-вече вярвайте, че можете!

Опиши групата си? В моята специалност групите се сменят на всеки 2-3 месеца. Целта е в първите 2 години на обучението да се запознаеш колкото се може повече хора и да свикнеш да работиш в група с различни култури. Така че няма група, с която да си непрекъснато заедно. Колегите ми са от Холандия. Германия, Украйна, Китай, Виетнам, Перу, Русия, Карибите, Румъния, Иран, Мароко и откъде ли още не. Обикновено един клас се състои от около 30 души.

Каква е най-голямата разлика, която виждаш между обучението в Холандия и това в България? Академичният процес по-различен ли е от този в България? Как?Практичността. Ние работим по реални проекти на клиенти в реални условия. Аз съм наясно, че похватите и теориите, които използваме при обучението, са същите като тези, които професионалист в сферата на комуникациите би използвал в ежедневието си. Няма как да съм обективна, защото не съм учила в български университет, но впечатлението ми е, че в България има много теория и твърде малко практика.

Как се справи с адаптацията си в Холандия и преодоляването на културния шок?Въпрос на характер според мен. Зависи за какво си заминал. Ако знаеш, че си тук, защото ти така си решил и искаш да успееш с това, с което се занимаваш, значи бързо ще свикнеш с различията и ще живееш спокойно. Няма една формула, която да гарантира, че всеки може да се справи.

Ползваш ли стипендия за обучението си там? Не.

Какви са годишните учебни таксите? Всяка година се качват по малко, но за учебната 2011-2012 са 1712 евро.

Лесно ли си намери квартира? В Гронинген никак не е лесно да си намериш квартира. Съветвам първокурсниците да подадат документи към International student House office. Там се записваш в едно от общежитията, където можеш да живееш, само ако си първи курс. Аз живях в такова общежитие и беше най-веселият период в живота ми. Запознаваш се със много хора от различни страни и това определено помага със справянето със културния шок.

Ако не е тайна, какъв е месечният ти бюдеж? Квартирата ми е една от най-евтините (260 евро). Месечно харча около 300 евро за себе си, но и със 250 съм се справяла на месец. Първите 2-3 месеца в Холандия докато се нагодиш на този начин на живот и си набавиш неща, които ще ползваш в следващите 4 години, е много вероятно да харчиш повече от 300 евро за нуждите си.

Лесно ли е намирането на работа за студенти? За студенти-да. За български студенти е малко по-трудно. Засега има ограничения за броя часове, които можеш да работиш, а и ти трябва разрешително за работа, което работодателят трябва да ти издаде.

Ако сега трябва да кандидатстваш наново, би ли избрала същия университет? Няма как да знам какво е положението в други университети, но мисля, че изборът, който съм направила, не е лош и ми дава много шансове за напред.

Share this

Submit your comment