Hogeschool Zeeland, Управление на водите

Даниел Иванов е първият и за момента единствен българин изучаващ специалността Управление на водите. Обучението му се провежда в холандския технически университет Hogeschool Zeeland, намиращ се в град Влизинген. В момента Даниел е първа година в 4 годишната бакалавърска програма там. Тук определено не учиш за водопроводчик, шегува се Даниел и пояснява, че специалността дава широки познания в областта на водата. Изучаваш я от различни страни като физически и химически свойства, като биологичен материал, като част от околната среда и всичко това от национално и глобално ниво.

„Специалността, която се предлага в HZ във Влизинген, веднага привлече вниманието ми”,разказва Дани за избора си. „Рових се в интернет, за да си намеря курс, който съчетава природни науки и в същото време ще ми отвори вратите и да си намеря по-лесно работа за в бъдеще. Втората стъпка беше да си вляза в кухнята на нещата и да поразпитам студенти, които учат там, какво реално предоставя тази специалност. В този етап от проучването доста ми помогна международният отдел на университета, тях определено може да ги питаш за какви ли не неща.”

Изборът на Холандия донякъде е предопределен от щастливо съвпадение на няколко обстоятелства. В началото на 2009 година Даниел посещава Хага в рамките на младежки проект, заедно с ученици от различни държави. До този момент той дори не се е замислял да ходи да учи в чужбина. Но точно тогава започнала да му се върти идеята да изкара бакалавърската си степен в Холандия. Веднага след като се върнал от там, започнал да търси програми в Интернет и попаднал на своята програма.

Образованието в Холандия най-често изисква владеенето на английски език. Поради това Даниел е изкарва подготвителен курс за TOEFL и се явява на изпит. Противно на очакванията, английският език не се оказва голям проблем за него по време на обучението му в университета.„Почти никой около теб не е с английски като майчин език и заради това нивото на разговорния английски не е чак толкова високо дори и сред преподавателите”, признава българинът. Разбира се първите дни е имало известни недоразумения и притеснения по темата, но те бързо изчезват.

Даниел кандидатства в университета със съдействието на Скай Лайнс – агенция за образование в чужбина. По този начин улеснява комуникацията си с вуза. Не е за подценяване и фактът, че агенцията гарантира за това, че Даниел е завършил средното си образование в реномирано за България училище, че е сериозен кандидат и има намерение да завърши образованието си по специалността. Успоредно, по разбираеми причини, Дани кандидатства и в няколко други университета в Холандия. В крайна сметка надделява HZ.

След като изборът на университет е ясен идва моментът с намирането на квартира, една от най-трудните и досадни задачи за всички кандидат-студенти в чужбина. Съвсем разбираемо е безпокойството му, защото заминава в далечна страна и няма кой знае какви познати там. От университета му препоръчват да се свърже с L’ESCAUT – агенция за недвижими имоти, която работи в района на Влизинген. Те му съдействат да си намери по-лесно и бързо квартира, която да отговаря на неговите нужди и изисквания.

Наемите в един малък град в Холандия са в рамките на 250-300 евро. Повечето студенти живеят в частни квартири по един или двама. Със сигурност един студент може да си намери квартира в този град в рамките на 300 евро. Почти всички студенти живеят в къщи с други хора, най-често други студенти, но всеки си има самостоятелна стая. Условията са напълно приемливи, има всичко необходимо за нормален живот, без лукс, разбира се. Месечните разходи за живот на всеки студент са различни, но ако живееш скромно, за храна и дом може да се вместиш в 100-150 евро. Оттам нататък всичко са лични разходи – мобилен телефон, забавление, пътувания…
През септември Даниел пристига във Влизинген. Първите му впечатления са за краткото разстояние от жп гарата да университета, който се намира в съседство. Посрещнат е гостоприемно от служителите в международния отдел, които впоследствие го закарват с кола до новия му дом. „Не очаквах толкова лично отношение, но това беше и първото доказателство за близките взаимоотношения, които се изграждат между хората в HZ”, споделя Даниел. „Не съм учил никъде другаде в чужбина, но считам, че холандците са отворени хора, комуникативни, толерантни, отзивчиви и услужливи. Прави впечатление, че хората от 10 до 60 годишни, говорят свободно английски език.”

Класът на Даниел се състои от около 15 студента от над 10 различни държави и няколко холандци. Международната среда помага на човек да свикне и с погледа на другите хора. Даниел признава, че донякъде завижда на холандските си състуденти, за това, че те получават стипендии от правителството. Международните студенти са принудени да покриват определени критерии. Например за него като българин са били необходими редица детайли по документите, за да може да работи в страната. „Минималната надница при работа е 5 евро на час, а в университета като цяло има възможности, но тепърва ще се заинтересувам повече за тях”, казва студентът.

Какво би посъветвал учениците от средните училища, които имат интерес да учат в чужбина? „Това е въпрос на личен избор, така че ако отново съм на тяхно място, ще реша точно какво ми се иска да уча, какво ми доставя удоволствие и дали ще мога да извървя пътя до края”, казва Даниел.

Да изучаваш тази специалност точно в Холандия си има своите предимства, тъй като 30% от хората в страната живеят под морското ниво и са свикнали да се справят с водата от хилядолетия. Университетската година започва с няколко екскурзии, свързани с водата, в различни райони на Холандия, които повечето студенти въобще не очакват. Това са важни първи уроци от реалния живот, давайки практическа идея какво предстои да учиш, и са силен мотиватор за обучението през цялата година. Така от университета поддържат ентусиазма на студентите, които са избрали да се обучават в тази специалност.

„На пръв поглед България изглежда е страна, която няма проблеми с водата. Но това е напълно погрешно схващане. Личното ми мнение е, че България, като страна с богати водни ресурси, е подценявала водата през последните няколко десетилетия, което от своя страна е довело до сериозни замърсявания основно на реките. В близко бъдеще се планира изграждането на все повече и повече пречиствателни станции, а за тях ще е необходимо да има специалисти. Тоест тук се появява фигурата на мениджъра по управление на водите. Ще се радвам, ако това съм аз”, признава Даниел и добавя, че още от самото начало не е имал никакви съмнения, че е избрал правилната специалност.

Автор: Наталия Кирилова

Източник: StudyAbroad.bg

Share this

Submit your comment