ICHEC Brussels Management School, International Business and Management

Представи се? Казвам се Маринела Маринова, бакалавър от Икономически университет- Варна, специалност Международни икономически отношения.

Учиш в Institut Catholique des Hautes Etudes de Commerce (ICHEC Brussels Management School) от есента на миналата година. Разкажи ми нещо повече за университета?

Следвам в едногодишна магистърска програма на английски език – International Business and Management, която стартира през септември 2009. Университета не е много голям, но е с една от най-добрите репутации в Брюксел. Няма голям, да не кажа никакъв опит с чуждестранни студенти (освен Еразмус), така че ако в началото се чувствате леко „изгубени” между бюрокрацията, документите и средата в университета, няма място за паника….всичко е в реда на нещата 🙂 Това е така, защото програмата за чуждестранни студенти датира от едва 2 години. Дотогава този университет е бил предимно за децата от богати семейства. Част от тази леко „снобарска” обстановка все още се усеща. Иначе има много студентски организации и ако сте хора с широк кръгозор лесно ще намерите средата си.

А за града?

Брюксел….малки закътани улички, бира, пържени картофки и шоколад на всяка крачка, много слънчеви паркове, микс от френска романтика и фламанска прагматичност, разнообразие от националности, движение, но и едно постоянно усещане за вътрешно спокойствие.

През какви етапи премина кандидатстването ти?

Кандидатстването започна през април 2009 с подаване на молба за прием. За процеса на кандидатстване трябва да се въоръжите с много търпение и здрави нерви. Превод на дипломите (бакалавър и от гимназията) като за начало, но също така и кратко резюме и съдържание на всеки курс по време на бакалавърската програма; препоръки от преподаватели, оценка от изпит по английски, СV, мотивационно писмо, преведен акт за раждане, медицински преглед за здравословно състояние, някакъв трудов опит/проведен стаж….мисля, че това беше всичко. Отговор получих малко преди започването на учебната година. Екстремно се получи..:) По време на записването стана ясно, че трябва да попълня една папка с документи отново, този път на френски. Ако знаете френски имате големи преимущества, защото всички административни документи са написани на френски, а и рано или късно ще разберете, че в ежедневието се налага да говорите френски, защото не всички говорят английски.

Явява ли се на изпит по език?

Явявах се на изпит по английски език към British Council в София. Има изискване на университета да се представят резултати от ТOEFL, но истината е, че и IELTS – мин.6.5 приемат 🙂

Твоят съвет към тези, на които сега им предстои да се явяват?

Препоръчвам IELTS, защото подготовката може да стане и без курсове, ако нивото на английския е достатъчно добро. За самоподготовката можете да си изтеглите пробни тестове от сайта на British Council. Самият изпит е доста по-приятен и далеч по-малко стресиращ от ТOEFL. Моят съвет е добре да си разпределите времето по време на изпита. А самия той не е толкова труден.

Опиши групата си?

В групата ми повечето са белгийци, но освен тях има момчета и момичета от Китай, Виетнам, Тайланд, Словакия, Азърбейджан, Гърция, Испания, Бразилия, Венецуела, Германия, Боливия, Холандия…и още много други. Възрастта варира от 22 до 27 години. Аз съм единствената българка. Белгийците, като останалите западноевропейци, отначало те приемат доста резервирано. Ще се заинтересуват откъде сте, но интересът им свършва дотам (освен ако не сте от някоя екзотична държава, където те са били скоро на почивка). Приемат чужденците трудно, не очаквайте познатото българско гостоприемство. Когато свикнат с вас и вие докажете, че имате не по-малко качества и възможности, тогава ви приемат и едва тогава можете да видите добрата им страна. Иначе са много възпитани, порядъчни и весели хора.

Виждаш ли разлика между средата ти там и тази тук?

Не виждам голяма разлика между средата си тук и тази в България. Добри приятели можеш да срещнеш навсякъде по света.

Как се справи с адаптацията си в … и преодоляването на културния шок?

Като всяко начало и преместването в друга държава е предизвикателство за способностите ви да се климатизирате. Ще се климатизирате по-бързо като търсите активно контакти не само с други чужденци, но и с местните. Намирането на работа също е начин бързо да се климатизираш. Културен шок…не мисля, че може да има. Живеем в ерата на глобализацията, където всички култури са се смесили така, че в крайна сметка се получава една – глобална. Ако сте хора без предразсъдъци и отворени към новите неща ще гледате на различията с местната култура като на нещо интересно, от което можете само да се обогатите културно. Разбира се, че местните нрави ще са различни, това не би трябвало да е новина за вас и затова не би трябвало и да има културен шок. Приемате с усмивка и продължавате напред 🙂

Академичния процес по-различен ли е от този в България? Как?

Начинът на преподаване тук е различен. Лекциите не се четат и никой не пише като луд с часове. Всичко е качено в интернет и вие предварително трябва да сте го прочели, за да задавате въпроси. Наблягат изключително много на практиката. Това, което учите на теория веднага се прилага на практика при разискването и разрешаването на много казуси и реални проблеми. Това, което също ми прави приятно впечатление е, че държат на груповата работа, като при това винаги трябва да има чуждестранни студенти или Еразмус студенти във всяка една група. Учат те как да се справяш с културните различия и особености на различните нации…в крайна сметка един ден ще ни се наложи да работим с чужденци и опита, който ни дава този университет е уникален – как да постигнете консенсус и високи резултати, когато не познавате добре другия и когато освен това сте от различни култури, и начина ви на мислене е съвсем различен.

С какво избраната от теб специалност там е повече от същата на родна земя?

Освен с различния начин на преподаване, най-вече с ценния практически опит.

Ползваш ли стипендия за обучението си там?

За да кандидатствате в този университет не се предлагат стипендии, но той предлага финансова помощ на студентите си от порядъка на 100-150 евро на месец. Освен това може да кандидатствате за стипендия за чуждестраннен студент към френската общност, откъдето по принцип са много щедри 🙂

Какви са таксите, които заплащаш към университета?

Таксата за университета е 850 евро за цяла година – 2 семестъра редовно обучение магистър. Таксата е същата, като за белгийските студенти и аз лично я намирам за доста добра, като се има предвид, какво предлага университета.

Общежитие или квартира?

Един от недостатъците на този университет е, че не предлага общежития. Квартира в Брюксел трябва да започнете да търсите даже преди да сте получили известие, че са ви приели. Август и септември е доста оживено и има безброй обяви за квартири със или без съквартиранти. След тези месеци предлагането рязко спада и е много трудно да намерите нещо хубаво. Цените – около 250 евро за една стая с всички включени разходи е перфектния вариант, иначе цената може да стигне и до 350 евро.

Стандарт на живот?

На месец за храна – ако пазарувате от по-евтините вериги магазини и предпочитате да си готвите или да хапвате сандвичи – трябва да предвидите около 150 евро (това пак е много относително и зависи от режима ви на хранене и храните, които предпчитате). Транспортът в Брюксел за младежите под 25 години е много евтин (1/3 от цената за възрастен) и много добре организиран. Развлечения – в дискотеките тук е много скъпо и ако сте свикнали на пиянски запои в България….е, тук бързо ще отвикнете ако имате студенстки бюджет 🙂

Лесно ли е намирането на работа за студенти?

Работа за студенсти се намира долу-горе лесно…зависи как търсите. Има сайтове с предложения за работа за студенти в Брюксел – разбира се трябва да знаете френски или фламандски (ако знаете само английски ще ви бъде много трудно). Тук доста заведения търся предимно студенти за почасова работа. Плащането варира в зависимост от сектора, но средно между 8-10 евро на час (пак казвам зависи от сектора и спецификата на работата).

Какво според теб ще ти даде престоя ти там и какво ще ти вземе?

Престоят ми тук ще ми даде опит и необходимите качества, да се справям във високо конкурента среда, но и ще ме откъсне от приятелите и семейството ми в България.

Мислиш ли да се връщаш в България след завършването си там?

Това е въпросът, който вълнува всеки излязал да учи в чужбина. Моят отговор е, че обстоятелставата и времето ще покажат кой е правилния избор. Възможности има във всички посоки.

Ако сега трябва да кандидатстваш наново, би ли избрала същият университет?

Предполагам, че да.

Share this

Submit your comment