Jacobs University Bremen, Electronics and computer science

 

%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-5106

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

 

 

Дарин Маджаров завършва бакалавър и магистратура по електроника и компютърни науки в Jacobs University Bremen, Германия. След това започва докторантура в KU Leuven в Белгия, но през 2012 прекъсва, за да се върне в България и да развие собствен проект. Дарин е създател на Уча.се, като заедно с още 60 човека екип прави видео уроци и упражнения по всички предмети и класове за учениците в Бъглария и българите в чужбина.

“Изпитвам удовлетворение от това, че помагаме на десетки хиляди българи да подобрят образованието си и да имат щастлив живот. Тук имам чудесни приятели. България е изключително красива и абсолютно нищо не ми липсва от живота навън.”

Кога, къде и какво си учил?

Учих в Jacobs University Bremen в Германия. През 2009-та завърших бакалавър, а през 2011-та магистратура по електроника и компютърни науки. След това през 2012-та започнах докторантура в KU Leuven в Белгия, но през първата година прекъснах, за да си дойда в България и да се фокусирам изцяло върху Уча.се.

Защо избра тази държава и този университет?

Имах приятели, които вече учеха там и ми разказаха за отличното ниво на обучение и добрия социален живот.

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Един основен плюс виждам – мотивиращата среда. Всеки около теб учи здраво, развива се и това действа много мотивиращо. Средата не ти позволява да се отпуснеш дори и за момент и те стимулира да ставаш все по-добър.

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?

Много интересни истории имам за тези 6-7 години в чужбина… Когато бях студент, едната година през почивните летни месеци ме приеха на стаж в Айндховен в Холандия. Не вярвах, че е толкова трудно да си намериш квартира. Ходех на интервюта с бъдещите съквартиранти, на които ми задаваха въпроси като на интервю за работа. Състезавах се с още 18 човека за една стая, преминавах различни рундове и накрая се получи.

Кога и защо се върна в България?

Върнах се в края на 2012-та година, за да развия Уча.се по най-добрия възможен начин. През цялото време на престоя ми там се развивах със съзнанието, че един ден ще си бъда в Бъглария и ще правя нещо полезно за хората около мен. Ето, че се случи и сега в Уча.се има над 450 000 регистрирани човека, които учат и се развиват.

Къде и какво работиш?

Създател съм на Уча.се, като в момента заедно с още 60 човека екип правим видео уроци и упражнения по всички предмети и класове за учениците в Бъглария и българите в чужбина.

Кое те прави щастлив в България?

Изпитвам удовлетворение от това, че помагаме на десетки хиляди българи да подобрят образованието си и да имат щастлив живот. Тук имам чудесни приятели. България е изключително красива и абсолютно нищо не ми липсва от живота навън.

 

Share this

Submit your comment