Jacobs University Bremen, International Logistics Management and Engineering

Име: Мария Арнаудова
E-mail: m.arnaudova@jacobs-university.de
Университет: Jacobs University Bremen
Град, Държава: Bremen, Deutschland
Специалност: International Logistics Management and Engineering
Година на завършване: 2010/2012
Обща информация за университета: www.jacobs-university.de
Българско общество: голямо

Кампус и материална база на университета? Да

Общежитие или квартира? Съквартиранти? Общежитието и храната са включени в цената. Първата година задължитлено 1 съквартирант от различна държава в апаратамент с 2 стаи и обща тоалетна.

Храна/студентски стол/алтернативни, изгодни места за хранене в близост до университета? Не са необходими – в самите общежития се помещават столовете.

Транспорт до университета и други близки градове? Удобен транспорт от Дойче Бан – Също включено в цената на таксата.

Развлечения и близки населени места/специални предложения за студенти – напр. в кина, театри и др. места за развлечение? Обикновено не остава време за подобни неща, но в центъра на Бремен има доста културни възможности.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Обичам това, че е международен университет с много високи изисквания – произвежда изключителни кадри. Отрицателното е, че понякога прекалено много ни напъват и не остава особено много време за богат социален живот.

Защо според теб приеха именно теб?
1. Високи академични резултати
2. Ангажираност в local community
3. Добре написано есе

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? Пробвайте задължително – няма да загубите нищо!

Възможности за работа и подкрепа, която университетът предлага при търсенето на работа и професионалната ориентация? Има големи стипендии + това с желание се намира изключително изодна работа на кампуса, с която се правят доста пари – между 200 и 400 евро на месец, при положение, че като цяло разходи може да нямате.

Финансова помощ за българи и какви са разходите за квартира, обучение, живот? Всичко е покрито в стипендията и малкия family contribution, който трябва да плати семейството + заем.

Имаше ли културен шок, като пристигна в университета/държавата и от какво? Германия си е малко особена държава, но мисля, че е доста по-приемлива от Франция. А самият Якобс няма нищо общо с Германия – там има 104 различни националности и при голям интерес, човек може да завърже много интересни познанства.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Прави ли се някаква разлика между тях и другите международни студенти? Имаше доста българи в университета, но тази година примерно приеха само 7 фрешмъна. За сметка на това българската общност се интегрира доста добре в последно време, а същевременно страшно много си помага вътрешно.

Какво мислиш да правиш след като завършиш? Докторантура пак там.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо? Не, защото животът в Германия е много по-спокоен, сигурен и приятен.

Други впечатления: Унито е много добро – всичко е на английски и дава страхотни възможности за развитие.

Share this

Submit your comment