Магистратура? Как да избера най-подходящата?

Остават ти още няколко месеца до дипломирането като бакалавър или пък съвсем наскоро си завършил? Или просто отдавна се каниш да предприемеш стъпката към следващата образователна степен, но все не можеш да решиш коя специалност е най-подходяща за теб? Не отлагай взимането на решение, а прочети нашите съвети, които ще ти помогнат при избора на магистратура.

Какво да уча?

На първо място трябва да се ориентираш за научната област, в която искаш да се развиваш – тук изборът ти е донякъде ограничен от вече завършения бакалавър, тъй като няма как да запишеш например „Молекулярна биология“, ако си завършил “Музикално и танцово изкуство“. При повечето магистратури едно от основните условия е да имаш диплома за завършен бакалавър в близка специалност. Все пак в някои университети и при някои програми е възможно да бъдат допуснати и кандидати от други дисциплини.

От тази гледна точка, при кандидатстването за бакалавър се налага да избираш между много повече и различни научни области. Магистратурата обаче много често е това, с което наистина ще се занимаваш; областта, в която ще станеш специалист и ще работиш в бъдеще. Именно затова този избор е един от важните за кариерата ти.

Информация за магистърски програми

Ако самият ти не си сигурен кое точно е твоето призвание, не чакай то само да те намери, а го потърси ти.

Използвай интернет, за да се запознаеш с различни университети и техните програми. Прочети повече за тях, разбери къде какво се изучава. Обърни внимание на това в кои области са приложими придобитите по време на магистратурата знания, какви са кариерните перспективи пред дипломираните студенти.

Ако е необходимо, свържи се с представители на съответния университет (по телефон, чрез ел.поща или лично) и задай въпросите си.

Посети изложение за образование, където имаш възможност за среща със специалисти и консултация.

Магистратура в чужбина?

Актуален въпрос пред все повече кандидат-студенти е дали да учат в България или в чужбина.  Благодарение на Болонския процес от края на 90те години на XXвек, Европейското образование е в голяма степен унифицирано и дипломите се признават от всички европейски страни. Мобилността на кадри в образователната сфера е факт и ти самият можеш да се възползваш от него. Имай предвид следните фактори, когато избираш къде точно да учиш:

  • Какви университети и магистърски програми се предлагат на съответното място
  • Качество на образованието на съответната специалност
  • Финансиране и жизнен стандарт
  • Отдалеченост от вкъщи и възможност/цени на пътуване
  • Езикови знания

Образованието в чужбина има своите предимства, като например събиране на международен опит и подобряване на езикови знания. Работодателите в България много често предпочитат кадри, които са завършили извън страната. Все пак не забравяй, че и в България можеш да изучаваш магистратура на много високо ниво, а в някои случаи – паралелно с университета да започнеш и кариера!

В България или не – образованието винаги е една инвестиция в теб самия, която си струва. За да бъдеш успешен, е важно да си поставиш постижими цели. Избери университета и магистратурата, които най-добре ти подхождат и където имаш шансове да бъдеш приет.

Тук можеш да намериш повече информация за висшето образование в различни държави в Европа и по света.

Share this

Submit your comment