King’s College London, Geography (Arts)

Име Никола Наумов
Email nikola_naumov@abv.bg
Държава United Kingdom
Университет King’s College London
Специалност Geography (Arts)
Сфера Social sciences
Ниво PHD (Докторант)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Докторантурата по География в King’s е 3(4) годишна програма, която е базирана на докторска теза по избрано от студента направление. Програмата може да се изкара както само в King’s, така и съвместно с University of Hong Kong, University of Singapore или Humbolt University в Германия. При втория вариант се получават две дипломи. Аз избрах специалността поради ресурсите на университета, репутацията на департамента и възможностите за сътрудничество с множество университети по света. Повечето кадри се реализират след завършване като преподаватели или изследователи по проекти, основно извън Великобритания (САЩ, Австралия, Сингапур, Хонг Конг)

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? King’s предлага много възможности за развитие и подготовка. Всеки докторант е част от изследователска група (в самия департамент) и постоянно работи с много други докторанти и преподаватели. Всеки департамент има курсове за подготовка, но има и отделен докторантски център ( KISS DTC), който е за всички департаменти и включва курсове по много различни направления, от английски език до сертифициране на Microsoft. Всичките кампуси на университети разполагат с модерно оборудване, библиотеки и стаи само за докторанти. Много полезна е опцията за взимане на лаптоп под наем в рамките на няколко часа. По отношение на ресурси, съществена част е факта, че като част от University of London, всички докторанти са в една мрежа с останалите колежи (UCL, SOAS и т.н.). Това позволява използване на всички техни ресурси, посещения на семинари и конференция, както и възможности за преподаване по време на следването (много докторанти от King’s например преподават в London School of Economics and Political Sciences). Нещата които не ми харесват са твърде малко, но все пак ще ги спомена. Като голяма институция, King’s има много студенти, а ресурсите за конференции са ограничени. Също така, докторантите споделят работен деск, докато в други университети те имат право на самостоятелен. Някои от кампусите са доста отдалечени от Централен Лондон, което е предпоставка за дълго пътуване.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има студенти от цял свят. Като докторант съм имал възможност да общувам с колеги от всички части на света, включително и много българи. Похвално е да се каже, че има и български преподаватели, които преподават на много високо ниво. Има българско общество, което е доста активно, а броят на българите се увеличава през последните години.

Защо приеха теб? Процеса за записване на докторантура е много сложен и най-вече дълъг. Зависи най-вече от това дали има преподавател с научни интереси в твоята сфера и дали той има свободни позиции за докторанти. Препоръки от предишни преподаватели и научни ръководители са също много важни, както и цялостен успех от магистърската диплома. В моя случай, аз имах добри препоръки и две магистърски степени, които улесни процеса, но въпреки това, отне доста време и усилия докато одобрят проекта по който в момента пиша.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Изписано е доста за Лондон и Великобритания като цяло. В Лондон харесвам милионите възможности за различни забавления, възможността всеки ден да си на различно място с различни хора, както и множеството концерти, спортни мероприятия и фестивали. Какво не харесвам – задръстванията, високите цени на квартири и транспорт, както и времето (но се свиква).

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се по много различни начини. Аз живея извън Лондон и се придвижвам с влак и автобус. Забавлявам се основно като пътувам, това е моето хоби. За щастие, Великобритания и Лондон конкретно, предоставят много възможности за пътуване до всички точни на света. Също така, обожавам да посещавам малки традиционни ресторанти с различна кухня. През последните няколко месеца например, посетих ресторанти с Мексиканска, Индийска, Тайландска и Етиопска кухня.

Каква е местната култура? Често да си кажа, не съм сигурен кое може да се нарече местно вече. Лондон е дом на милиони хора, които са пренесли своите традиции със себе си. Като изключим чай, бургери и риба с пържени картофи, останалите неща, не съм много сигурен дали са местни. Според мен Лондон не е точно част от Великобритания, а отделен мегаполис със своя собствена култура.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Моята такса е малко над £4000 на година, но има възможност да се намали наполовина (преминава се задочно). Квартирите в Лондон са скъпо нещо, но варират от район до район. Средно се плаща по около 600 – 800 на месец в shared accommodation. Транспортните разходи варират, но не надвишават 170 – 190 на месец, като със студентски намаление се спестяват 30%. Относно храна, много зависи от начина на живот и предпочитанията. Цените в супермаркетите са поносими, а има и множество заведения за бързо хранене. При баланс между двете е реален бюджет от порядъка на 250 – 300 на месец.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? За докторанти заеми няма, поне на мен не са ми известни. Относно стипендия, има множество възможности, както за пълна, така и за частична. Повечето студенти, съчетават малка стипендия с почасова работа в университета или частен колеж, каквито има много.

Какви са възможностите за работa? Няма ограничение за брой часове на седмица за български студенти. Конкретно за докторанти, часовете които докторант работа (независимо дали е King’s или не), трябва да се одобрят от научните ръководители в началото на всяка една академична година.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Аз в момента преподавам и смятам да продължа с това. Желанието ми е да пробвам извън Великобритания в търсене на слънцето :).

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Аз не съм спирал да работя с български колеги. У1аствал съм в конференция в България, поддържам активна връзка с български институции и университети, както и колеги. Надявам се да имам възможност за в бъдеще да спомогна повече български студенти да получат възможност да се изучават в престижни университет, в частност докторанти.

Други впечатления? King’s е едно прекрасно място за докторанти. Не е лесно място за развитие и кариера, но е един наистина сериозен старт и възможност за хора с амбиции.

Share this

Submit your comment