Leiden University, International Studies

Име Дария
Email daria_dimitrova@yahoo.com
Държава Netherlands
Университет Leiden University
Специалност International Studies
Сфера Economics, International affairs & studies, Politics, Social sciences
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността International Studies е една от малкото в Холандия, преподавани на Английски език. Това е голямо предимство, защото около 50% от студентите в специалността са от различни краища на света (Китай, Австралия, Съединените шати и т.н.). Това е идеална обстановка за тези, които искат да се занимават с така наречените Social sciences. Интересна част от специалността е изучаването на чужд език. Изборът варира от китайски, японски до арабски и суахили. International Studies в Leiden University е идеалната специалност за студенти с афинитет към чужди езици и култури и предлага изключителни възможности в перспектива.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Leiden University е един от най-старите и реномирани университети в Нидерландия (и Европа, изобщо). Методите на преподаване са изключителни, а и самите преподаватели са академици от световно ниво, което е и предпоставка за високите постижения на университета в различни световни класации. Единственият недостатък в кампуса в Хага (там се намира кампусът на специалността International Studies) е липсата на достатъчно място, защото броят на студенти нараства всяка година. Въпреки това, университетът полага изключителни усилия да подобри атмосферата.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Пръсъствието на международни студенти е над 50% в специалността, което допринася за изключителното разнообразие от култури, езици и гледни точки. Аз съм първа година в специалността и заедно с мен са още 5-6 човека от България. От горният курс (втора година) са около 2-3, но статистиката за периодът 2015-2016 показва, че този брой ще нараства. Българското общество тук е малко, но сме сплотени и се разбираме идеално. Най-хубавата част от ежедневието е когато се събираме всички в българската механа в Хага, което е огромно удоволствие (да поприказваме на български, да поговорим за политиката в България и да се насладим на българска кухня).

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Хага е прекрасен град, с уникална архитектура и природа. Винаги има събития като фестивали и концерти. Единственият недостатък (особено забележим от българите) е различният начин на живот като цяло – спокоен, дори на моменти скучен, особено за студент. Но това може да се поправи, защото Хага е само на 30 минути от Амстердам, което означава, че винаги има място и време за забавления.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Таксата е около 1950 евро (за студенти от страни членки на ЕС). Разходите за жилище варират (от 300 до 800 евро на месец, зависи от възможностите). Най-удобният вариант за откриване на удобно и евтино жилище е студентската организация DUWO, която се занимава специално с това. Пътните разходи могат да бъдат сведени до минимум, ако се придвижвате с колело. А в Холандия дори министър-председателят ходи така на работа…Затова карането на колело тук е част от начинът на живот.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Моитие планове са да продължа образованието си, като възнамерявам да използвам познанията си по арабски език и специализацията си върху Близкия Изток.

Share this

Submit your comment