Leiden University, Linguistics – Language and Communication

Име Elena Terzieva
Email elena_ter@yahoo.com
Държава Netherlands
Университет Leiden University
Специалност Linguistics – Language and Communication
Сфера Languages & literature
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? След като завърших Английска филология реших да запиша Магистратура по Лингвистика, и само в Университета в Лайден имаше опция да започна от Февруари – от втория семестър. Всички други униврситети приемаха само от септември. Програмата е на Английски и студентът сам си избира предметите които иска да учи. Дадени са списъци с предмети от които можеш да избираш, за да набереш точките които са ти нужни. Горещо препоръчвам!

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? няма нещо което да не ми хареса! Като международен студент те посрещат седмица по-рано, има си introduction week.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? оказа се че в този момент бях единствената Българска студентка в групата. Българско общество има но Българските студенти и от други университети нямат общи събирания, което на мен не ми е липсвало, благодарение на общуването с другите международни студенти!

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Хареса ми факта че никой не очаква от теб да знаеш холандски освен ако не смяташ да си търсиш работа. Студентски град! Невероятна обстановка!

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Аз не живеех в Лайден, защото вече се бях установила в друго градче където разходите са други. Ако си редовен студент би трябвало да пътуваш безплатно (или поне за холандските студенти беше така). Храната не е скъпа. Цените в супермаркетите не са много по-различни от българските.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Смятам или да продължа да преподавам по английски, или да се пренасоча към преводи. За стаж вече ми е късно. Съветвам студентите да се запишат на стаж докато учат. Университета предлага съдействие за стаж. Възползвайте се!

Share this

Submit your comment