Leiden University, Social and Organizational Psychology

Име Радина
Държава Netherlands
Университет Leiden University
Специалност Social and Organizational Psychology
Сфера Psychology & counseling, Social sciences
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността се провежда на английски език и е част от специалностите към сфера “Психология”. Избрах си я основно защото обичам социалните взаимовръзки и ми харесва да научавам повече за социалното взаимодействие и как то повлиява и е повлияно от психологията. След завършване на тази специалност, мога да работя в различни сфери, като най-честите са човешки ресурси и набор на персонал.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми това, че се учи на английски, защото упражняваш езика с презентации, не само слушане и попиване 🙂 на информация. Учиш се да излизаш извън комфортната си зона и да изнасяш теория по разбираем начин, както би я разказал на човек, който не се занимава с психология. Не ми хареса, че още първият семестър е изключително натоварен – задание след задание, не само писмени, но и устни, и много изпити наведнъж. После втори семестър е в пъти по-лек, но докато преминеш първия, си натрупал много стрес и рев.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Преобладават студентите от Гърция и Азия. Българи също има, но специално в Лайден не са особено много. Аз не познавах друг българин или българка в моята специалност.

Защо приеха теб? Имах написано много силно мотивационно писмо и бях завършила бакалавър Психология в СУ, така че бяха налице всички нужни параметри, а също и силен резултат от TOEFL.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Лайден е много китно международно градче. Харесва ми мултикултурализма в него, но лично аз не съм живяла там, а само учих.

Как се придвижваш и забавляваш? Пеша и с влака :), бус също. Не карам колело. Забавлявам се просто с разходки 😀 и концерти.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението е близо 1900 евро. Заедно с храна, жилище и пътни става повече, но имаш право на DUO – студентско финансиране всеки месец, заради това, че си регистриран студент, което помага много.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? В момента си търся работа в Холандия. Трудно е, защото тепърва уча холандски, а за да придобия работно ниво, най-вероятно ще са ми нужни години. Искам обаче да остана да се развивам тук кариерно.

Share this

Submit your comment