Leiden University, Statistical science for Life and Behaviour sciences

Име Катерина Бакунина
Email k_bakunina@yahoo.com
Linkedin https://nl.linkedin.com/in/kbakunina
Държава Netherlands
Университет Leiden University
Специалност Statistical science for Life and Behaviour sciences
Сфера Biological sciences, Health care, Mathematics & statistics
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Магистърската специалност, по която се обучавам, е специализация в рамките на магистратура по математика. Попаднах на нея чрез платформата www.studyportals.eu. Специалността е насочена към хора, които искат да се занимават с обработка и анализ на данни, генерирани чрез медицински или аграрни експерименти. Това дава възможност на завършилите да работят за фармацевтична компания, университетска болница, научен институт или организации, които разработват ГМО продукти. В заглавието на образователната програма присъства „и поведенческите науки“, но трябва да призная, че методите, които се прилагат в тази област, остават на заден план пред тези в природните науки.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? В университета много ми харесва, че ми е трудно, изискванията са много високи, но това означава, че който успее да завърши наистина знае. В България това не е така (или поне не беше в бакалавърската програма в Софийски университет, която завърших). Друг важен момент е, че самите лектори водят упражненията и подготвят задачите, което позволява пряка връзка между лекционния материал и практиката. Това също така разчупва ледовете между студенти и преподаватели, като позволява по-ефективен учебен процес с обратна връзка на момента. Не ми харесва, че университетът не предоставя безплатна възможност за научаване на местния език. Също така забелязвам, че програмата е доста амбициозно написана и в преследването на тази трудна цел не се отделя достатъчно време на някои ключови понятия и концепти.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Повечето студенти в моята специалност са нидерландци. От около 25 души в групата ми има трима гърци, австралиец, англичанин, италианец, четирима души от Китай. Единствената българка съм аз. До момента (почти година) не съм срещнала втори българин в града, нито в университета.

Защо приеха теб? Приеха ме, защото показах увереност в желанието си да се занимавам със статистически анализ, защото доказах (чрез сертификати от онлайн курсове), че се подготвям за магистратурата като попълвам празноти в знанията и уменията си. Предполагам, че добрият ми успех от Софийски университет, препоръките от професорите и стажът ми, показват, че съм борбена, упорита и ще успея.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? В града (120 хил. жители, от които 20 хил. студенти) най-много ми харесва, че има 14 музея. Все още не съм посетила всички. Харесва ми, че има обилна ежемесечна културна програма с много събития от всякакъв род и за всички възрасти, но за съжаление рядко мога да си позволя да отида. Не ми харесва, че е по-мръсно от колкото си представях, но въпреки това е много по-чисто от повечето градове в България.

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се с колело. Всичко е толкова близо, че ходенето до съседния град с колело е 40 минути. Забавлявам се като посещавам музеи, концерти, общувам с колеги, разхождам се из близките градове или паркове, спортувам отборно гребане.

Каква е местната култура? Трудно е да се говори за местна култура, защото Нидерландия не е страна с традиции. Характерни местни обичаи са наличието на пазар поне два дни в седмицата, който се разполага по улиците на стария град. Тук нямат площади. В събота семейните хора отиват на пазар, купуват си цветя и прясна риба. Вечер се събират на по бира с приятели. Често гледат децата си заедно. Съседите си помагат, често споделят общ заден двор. Извършването на доброволна работа е част от културата на местните. Много организации, събития и дори къщи-музеи се поддържат на доброволни начала.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението ми струва 2000 евро на година (академична такса), а за ежедневни разходи като храна и наем харча 650 евро на месец. За всички забавления спестявам от храната. Една скорощна новина твърди, че тази такса от 2000 евро на година ще отпадне за българите от следващата учебна година, но още не съм се уверила в това.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Правителството предоставя заеми за обучение (за академична такса или издръжка). Нисколихвен е, но е заем. Помощи получават студентите, чиито родители работят поне 56 часа на месец в Нидерландия. Може и самите студенти да работят по същите правила. Стипендии за успех няма.

Какви са възможностите за работa? Възможностите за работа като студент са доста ограничени. Неквалифицирания труд е свързан с предоставяне на услуги и общуване с клиенти. По тази причина знаенето на нидерландски език е необходимо условие. Моята програма е с 60 часово натоварване на седмица. Това не ми позволява да работя.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? След като завърша планирам да остана да работя в Нидерландия. По тази причина вместо да си почивам в България това лято ще стажувам в местната университетска болница.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Смятам да продължа да помагам на България като съм жив пример за това, че има и възпитани българи, които са добри специалисти и работници.

Други впечатления? Животът в Нидерландия е непосилно скъп в сравнение с българските стандарти. Но ако родителите ви имат възможност или са готови да поемат заем, то това усилие наистина си струва. Но, разбира се, то не е за всекиго. Надявам се образователната реформа в България да успее с предоставянето на алтернативни методи за квалификация след гимназия за хората, чието място не е в университетите.

Share this

Submit your comment