Leidse Onderwijsinstellingen, Учител,специалност холандски език

Име Теодор Касабов
Email teodor.kasabov@gmail.com
Държава Bulgaria
Университет Leidse Onderwijsinstellingen
Специалност Учител, специалност холандски език
Сфера Education
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Избрах си специалност на холандски език. Причината, поради която си избрах точно тази специалност, е понеже имам влечение както към езиците, така и към преподаването. Тъй като говоримият език тук е холандски, аз реших да изучавам езика, като редом с това се подготвям и да го преподавам.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Това, което ми харесвва най-вече относно университета, е че той предлага не само класически метод на обучаване, но и задочен, или дистанционен. Това ти предоставя възможността да учиш вкъщи, да си правиш домашните и да си вземаш зпитите от дома. Защо избрах този метод на следване? Понеже аз лично за себе си съм установил, че класическият метод на обучение ми отнема много време, за да покрия много по-малък като обем (а и като качество) материал. Но това, разбира се, не е общовалидно правило за всеки.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Не зная.

Защо приеха теб? Приеха ме, понеже бях в състояние да покажа диплома на желаното от тях ниво.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Тъй като уча задочно/следвам дистанционна програма, аз не живея в града, където се намира университетът ми (Leiden).

Как се придвижваш и забавляваш? Предвижвам се предимно с колело, тъй като почти никога не ми се налага да пътувам извън града.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението никак не е евтино – в който и университет да се запишете (разбирайте, трябва да имате поне едно 1,500 евро подготвени на година). За храна са ви нужни минимум 30 евро на седмица – и това е, ако не ядете по заведения. За пътни, в зависимост докъде и колко често трябва да се придвижвате. Както казах, аз се придвижвам предимно и само с колело, така че в повечето случаи пътните са ми безплатни.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Напълно изключвам идеята за заем. Стипендия можете да вземате само в определени условия, които са да работите по 50 часа на месец. Ако имате родител, живеещ в Холандия и който изплъва това условие, тогава можете направо да кандидатствате за стипендия. Но с гласуваните нови промени относно българските студенти в Холандия, може би тези условия ще се променят в полза на българите, учащи тук, поставяйки ги на равни начала с холандските учащи.

Какви са възможностите за работa? Възможностите за работа са граничещи с невъзможното да си намерите сносна работа. Дори в случаите, че знаете холандски, не е сибурно, че ще си намерите някаква работа по-различна от чистач/ка или общ работник/чка в магазин или на борсата – а да не говорим, ако нямата познание по холандски език. Най-добрата и надеждна възможност за работа е да си започнете собствен бизнес/фирма и сами да си набирате/търсите клиенти според услугите, които предлагате.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? След завършване смятам да преподавам холандски на чужденци-имигранти в Холандия, понеже езикът е от значителна важност.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? След известно време смятам да се завърна в родината си и да преподавам холандски в университет.

Други впечатления? Бъдете подготвени да дадете всичко от себе си – и повече от това, за да можете да бъдете успешни в учението и професията си!

Share this

Submit your comment