Моят университет: Freie Universität Berlin

В рубриката на “Кариери” – “Моят университет”, която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина “Тук-Там”, ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.

Днес ви срещаме с Александра Маринкова. Тя е на 20 години и живее в Берлин, Германия, където учи “Химия”. Средното си образование завършва в Немската езикова гимназия в София. По време на гимназиалното си следване участва в разнообразни извънкласни проекти, инициативи и обмени. В момента е част от два студентски проекта: “Лекари без граници” – свързан с преводаческа и организационна помощ от страна на студенти, учещи в Германия и Англия, както и в “ИнтегрON”- проект, създаден чрез организацията “Обединени идеи за България”. Свободното си време посвещава на най-големите си страсти – пътуването и изкуствата.

Моят университет
Уча в Freie Universität Berlin или Свободния университет, намиращ се в столицата на Германия – Берлин. Университетът на немски език е: Volluniversität или full-spectrum university. В рамките на един семестър изучавах специалността “Химия”, като паралелно посещавах лекции по специалността “Хуманна медицина”, за която ми предстои отново да кандидатствам както в Германия, така и в България.

Избрах точно този университет поради няколко фактора, като основният бе местоположението му, а именно немската столица, разбира се, в комбинация със статистически показатели относно образователното, научното и интернационалното развитие на университета – едно от четирите висши учебни заведения в Берлин. Свободният университет в Берлин е един от най-престижните немски университети, динамичен и предлагащ неизброимо количество студентски инициативи, както такива, свързани със съответните за всекиго специалности, така и такива с различни насочености, служещи като пълноценно допълнение към развитието на всеки студент. Университетът силно стимулира научната дейност, като печели едни от най-престижните научни отличия за различните проекти, които биват реализирани всяка година. Ежедневно в университета намират място всякакви студентски организации като театрални и актьорски клубове, благотворителни организации и др.

Снимка

Моята специалност
В рамките на един семестър изучавах специалността “Химия”. Избрах нея, тъй като тя е един естествен и градивен преход към специалността, която искам да изучавам, а именно “Хуманна медицина”.

Такса за обучение
Образованието в моята специалност струва около 290 евро на семестър, както и повечето други специалности в берлинските университети.

Снимка

Стипендия
За съжаление не получавах стипендия. Но в зависимост от университета съществуват различни възможности за получаване на стипендии, базирани върху постигнати резултати в изучаваната специалност, както и такива, свързани с реализирани проекти или участие в такива. Има и конкретни стипендии за чуждестранни студенти, имащи и кандидатствали с немска диплома, както и такива, кандидатствали с българска или съответно друга диплома.

Снимка

Трудности и предизвикателства
Проблемите, с които се сблъсках, от една страна, бяха очакваните, свързани с немската бюрокрация – уреждане на различни документи, свързани с университета и студентското общежитие, както и допълнително други, отнасящи се до първоначалната организация на живота като чуждестранен студент.

Разбира се, появиха се и доста други трудности, които изпълваха ежедневието с доза комизъм и приятни спомени. Като купуването на мебели, сглобяването им с буквално подръчни материали, в което влагахме доста креативност, връзването на елекрически кабели за осветление и десетките забавни кулинарни експерименти в моментите, когато гладът ставаше забележимо непоносим. Десетките часове лутане из берлинските улици, блъскането в берлинските S- и U- Bahn, в неотлъчната компания на вече няколко поразпаднали се карти на града.

Снимка

Работа
Не, докато учех, не работех, но има определени сфери, към които студентите се ориентират, в търсене на работа като кетъринг фирмите, аниматорските услуги, работата като доставчик или барист в кафене, както и различни длъжности в университетите.

Стандарт на живот
Стандартът на живот в Берлин е доста поносим и нормален, като един студент може да живее нормално с около 200 евро на месец, предназначени за ежедневни разходи, както и 200-250 месечна такса за общежитие; таксите за квартири са вече по-високи и варират. Голямото предимство на берлинските университети е, че почти 80% от семестриалната такса са предназначени за т.нар. Semesterticket или карта за градския транспорт.

Стажове
До момента не съм правила стажове, които да са част от обучението ми, но съм участник в няколко проекта, реализирани от български студенти в чужбина: “Лекари без граници” – проект, свързан с организационна и преводаческа помощ и сътрудничество на български студенти в Германия и Англия, изпратени за извършване на операции по “Фонда за лечение на деца в чужбина”. Другите проекти са в процес на развитие: “ИнтегрON”, както и проект, свързан със съвместна работа на студенти с българското училище в Берлин.

Подготовка за изпитите
Подготовката за изпити определено е индивидуална, но това, на което се научих в Берлин, е именно екипната подготовка и работа; събирането и обсъждането на проблеми и бъдещи презентации по групи, обмяната на знания, идеи и решения. Много полезен, а и същевременно забавен метод, помагащ в социализацията и изграждането на контакти и приятелства.

Снимка

Кариерни центрове
В университета има кариерен център – asta: Allgemeiner Studentenausschuss der FU Berlin. Имат собствена сграда, която е отворена в определени дни, където студентите могат да се информират относно нейната дейност, както и в двете студентски информационни бюра в основната университетска сграда.

Студентски стол
На територията на университета има три стола като Mensa 2 – най-големият от трите се намира в основната сграда на университета. Предлаганата храна е изключително разнообразна и ценово достъпна. В рамките на 3-5 евро може да се вземе едно тристепенно меню – салата или супа, основно ястие и десерт. Всеки ден има различни предложения, домашно приготвени десерти, най-различни салати и сандвичи.

Снимка

Възможности за спортуване
Възможностите за спортуване са наистина много. Университетът предлага всички познати индивидуални и отборни спортове, които се тренират в спортните зали, принадлежащи на FU Berlin. За да се възползва от тази възможност, всеки студент трябва да попълни съответните формуляри през уеб страницата на университета и след това да плати сума между 30-40 евро за целия семестър.

Допълнителни удобства
Университетът предлага много свободни пространства за отдих или учене, както и модерно оборудвани компютърни зали. В Свободния университет, ежедневно се провеждат много и страшно интересни семинари, засягащи най-различни теми, които са изключителен извор на знания, стимул за дискусия и допълнителен извор на мотивация и идеи в студентския живот.

Снимка

През свободното време
Свободното си време, освен за обогатяване и развитие в областта на специалността, която искам да изучавам (под формата на участие в семинари и проекти), отделям и за другите свои страсти, а именно изкуството, главно литературата, театъра и изобразително и съвременно изкуство. Берлин е град, пълен с интересни места, даващи възможност на творци и всякакви таланти да се себеизразяват. Често си купувам месечни карти за някои галерии и изложбени зали, посещавам фестивали като кинофестивалът “Berlinale”, фотографски месеци, фестивали на културите и много други. Заедно с българската студентска организация “Хъшове” работим върху подготовката и репетициите на театрална пиеса. Българският културен институт – основна наша подкрепа – ежемесечно организира българо-немски изложби, филмови прожекции и дни на културата.

Какво ми харесва
Щастлива съм, че живеех и учих в Берлин, град, в който съм силно влюбена, град, предлагащ безброй възможности в културен, социален и образователен план. Космополитен и разностранен, изпълнен с интересни и красиви места, както и с разностранни и свободолюбиви личности.

Какво не ми харесва
Нещо, което бих посочила като недостатък на Берлин, е предимно мрачното и мъгливо време, с което все още свиквам, както и честото чувство за самота и анонимност поради големината и динамичността на града.

Share this

Submit your comment