Моят университет: Норвежкият научно-технологичен университет

В рубриката на “Кариери” – “Моят университет”, която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина “Тук-Там”, ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.

Днес ви срещаме с Диана Иванова, която следва докторантура по индустриална екология в Норвежкия научно-технологичен институт.

Снимка

Моят университет
Здравейте! Уча и работя в Норвегия – страната на среднощното слънце, фиордитеи викингите. Живея тук от около година и половина в красивия планински град Трондхайм, който е прекалено на север, за да присъства в доста от картите на Европа. Трондхайм е също градът с най-високо IQ в Норвегия, а причината за това е Норвежкият научно-технологичен университет или NTNU (NorwegianUniversity of Science and Technology).

NTNU е най-големият университет в Норвегия с около 39 хил. студенти. Кактоможе да се предположи от името, университетът специализира в сферата на технологиите и естествените науки и около половината студенти се занимават с това. Университетът се отличава и със значителния брой международни студенти, както и с програми за обмен и сътрудничество с над 60 университета в цял свят. От 2014 г. Насам NTNU може да се похвали и с Нобелова награда за медицина с откритието на норвежците Мей-Брит и Едвард Мозер на вътрешната GPS система на мозъка.

Снимка

Сградата на университета

[Ntnu]

Избрах да следвам докторантура тук, защото бях впечатлена от високото качество на изследователския процес, богатия избор на програми и вдъхновяващите експерти и контакти. Норвегия е една от водещите страни в опазването на околната среда и ми се стори добро място за започване на кариера в тази сфера. Накратко имам много хубави впечатления от мястото, университета и възможностите за реализация, както и добър баланс на работа и личен живот.

Моята специалност
Докторант съм към програмата за индустриална екология (Industrial EcologyProgramme) в NTNU. Индустриалната екология е мултидисциплинарна наука, която се занимава с количествената оценка на човешкото влияние върхуоколната среда и нейните ресурси. Курсовете са предимно свързани с методи и средства за измерването на глобални природни проблеми и със стратегии за справянето с тях. Избрах тази специалност, защото обичам природата и намирам смисъл в полагането на усилия за нейното опазване.

Със своето консуматорство домакинствата допринасят до голяма степен завредните въздействия върху околната среда. Моите научни интереси са в анализирането на природния отпечатък на домакинствата и в стратегии за неговото смекчаване. Тук може да намерите моя статия с резултати от България и други 42 страни.

Такса за обучение
Повечето университети в Норвегия са държавни и не налагат такса за обучение на норвежки или чуждестранни студенти. Те обаче често имат семестриална такса, която в NTNU е на стойност 500 крони (около 100 лв.).

Снимка

Гледка към Трондхайм

[Wikipedia Commons]

Възможности за стипендия
В Норвегия докторантите имат статус на работещи и получават добро заплащане. Стипендии се отпускат за изследователски престой, посещаване на конференции и публикации.

Трудности и предизвикателства
В началото най-голямото предизвикателство за мен се оказа времето. В Трондхайм пристигнах през юни с багаж, който беше абсолютно неадекватен за температурата от десет градуса. Температурата през зимата достига минус 20 градуса и чужденците са доста често драстично неподготвени за престой през зимата. Местните имат поговорка “Няма лошо време, само лоши дрехи” (на норвежки се римува “Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær”), което естествено няма нищо общо с реалността. Повечето дни през зимата са мрачни и понякога не достигат 15-те минути слънце на ден, което е необходимо на човек да си набави витамин D. Дните през зимата са къси и в хубав ден слънцето не се застоява повече от 4-5 часа дневно.

Социалните и културни норми не са много по-различни от Швеция и Дания, където прекарах последните няколко години. Скандинавците понякога изглеждат студени и дръпнати, но до голяма степен това е техният начин да уважат личното пространство на другите. Обикновено ми се налага на мен да разчупвам леда, но пък в повечето случаи се оказват доста приятелски настроени.

Стандарт на живот
ОК, нека бъдем реалисти. Норвегия е една от страните с най-висок стандарт на живот в света и цените са в пъти по-високи от тези в България. Животът тук е по-скъп дори и от този в съседните Дания и Швеция. Съветвам всеки, който не си е намерил работа и няма много пари за харчене в банкова сметка, да се преориентира към по-евтина дестинация за образование.

Норвежкото правителство изисква от международните студенти да покажат средства от около 10 хил. крони или 2 хил. лева на месец преди началото на учебната година. Това се приема за доказателство, че студентът може да се издържа по време на престоя си в страната. И къде отиват парите при положение, че образованието е (почти) безплатно? Това е моята месечна равносметка за Трондхайм, но естествено предполагам, че може да се намерят и по-евтини алтернативи:

– Наем: 4-6 хил. крони в зависимост от мястото в града
– Храна: 3 хил. крони
– Сметки: 500-1000 крони в зависимост от сезона
– Интернет: 400 крони
– Автобусна карта: 450 крони
– Спорт/фитнес: 200-400 крони
– Книги и учебници: много крони
– Най-евтината наливна бира в бар: 80 крони

Снимка

Норвежки крони

[Life in Norway]

Границата с Швеция е на около два часа път с автобус и е добра дестинация за пазаруване на по-големи количества хранителни и други стоки.

Стажове
Имах възможност да направя няколко стажа в Швеция по време на магистратурата си по икономика. Опитът, който получих като асистент-изследовател в няколко различни предмета, ми помогна да намеря сегашната си работа, но и да опозная радостите и трудностите на работата в университет. Получих и много добри препоръки.

Силно съветвам всеки, който обмисля кариера в академията или по научен проект, да потърси такава възможност в университета, пък било то и неплатена позиция. В Швеция прекарах още едно лято като стажант в IT стартиращ бизнес като анализатор на данни. Този стаж ми помогна предимно с контакти, като най-вече ми осигури почасова работа по време на магистратурата.

Като студент в Дания и Швеция ми се наложи на няколко пъти да направя избора между стабилен доход на неквалифицирана работа и неплатен стаж, свързан с образованието ми и от практическо значение. Тъй като се издържах сама, ми беше трудно да приемам неплатени позиции, но лично моят опит показва, че си струва.

Подготовка за изпитите
Не са много изпитите по време на докторантура. Повечето курсове, които са предназначени за докторанти, са съобразени с натовареността на студентите с публикации, проектна работа и преподаване. Нямам определени трикове с изключение на това да се фокусирам върху материала, който вероятно ще използвам отново по време на докторантурата или след завършване.

Снимка

Студенти в NTNU

[flickr]

Кариерен център
NTNU предлага кариерно консултиране и организира работни изложения на всеки няколко месеца.

Студентски стол
В университета има различни столове, където храната е вкусна и сравнително здравословна. Разнообразието е сравнително голямо и се предлагат вегански и вегетариански опции. Аз лично избягвам месото и намирам добра алтернатива в менюто за салати и супи. Супата е най-евтината опция за около 20 крони, а цените на по-луксозните топли ястия достигат до около 100 крони. Естествено най-достъпно е да се носи обяд от вкъщи, традиционно сандвичи (за снимки потърсете matpakke в Google).

Възможности за спортуване
NTNU предлага множество възможности за спортуване. Спортът е голяма част от живота на местните, а за чуждестранни студенти и служители – възможност за по-добър социален живот. NTNUi е спортна организация с повече от 12 хил.членове, която предлага повече от 50 различни дейности като футбол, баскетбол, волейбол и тенис. Някои от по-нетрадиционните алтернативи са гмуркане, пейнтбол и капоейра. Таксата за членство в NTNUi е 400 крони на година, а за различните курсове варира. Някои от курсовете са безплатни. Много са и възможностите за спорт извън университета.

Снимка

NTNU през зимата

[NTNU]

NTNU предлага достъп до 22 малки хижи из околностите на Трондхайм. Цената на нощувка е доста символична – около 30 крони на легло. Пътуване до хижа е добър начин за спорт сред природата като до някои от по-недостъпните хижи се стига със стръмен поход от около 4-5 часа.

Свободно време
Обичам да прекарвам свободното си време в природата. На кратко пътуване с трамвай се намира планинската местност Bymarka, която е невероятно място за походи, лагери и ски бягане. Прекарвам доста от уикендите си по хижи. През лятото карам кану, каяк и практикувам йога, а през зимата карам ски и ходя на сауна. Спортът е неизменна част от живота на всеки, който цели да се интегрира в Норвегия.

Обичам да прекарвам време с приятели и да се забавлявам, да чета и да уча езици. В последно време прекарвам доста от свободното си време в опити да се науча да свиря на музикален инструмент, но уви още не съм открила скрит музикален талант.

Какво ми харесва
Харесват ми ценностите на това общество, равенството, природата,разнообразието от хора и култури, високото качество на живот, фиордът и чистият въздух, северното сияние, работата, в която намирам смисъл и удоволствие.

Какво не ми харесва
Не ми харесва времето и тъмнината през зимата. Всичко друго се преглъща.

Снимка

Фиордът Гайрангерфьорден в Норвегия

[Wikipedia Commons]

Моите професионални планове
На този етап не правя големи планове за след завършването си. Предполагам да поразгледам света и да се занимавам с работа, която цели да подпомогне нашето общество и околна среда.

Share this

Submit your comment