Моят университет: Рупрехт-Карлс/ Ruprecht-Karls

В рубриката на “Кариери” – “Моят университет”, която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина “Тук-Там”, ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.

Днес ви срещаме с Богомил Георгиев, който следва фармация в университета“Рупрехт-Карлс” (“Ruprecht-Karls”) в Хайделберг, Германия. Той е на 21 години от София и е завършил 91 Немска езикова гимнация “Проф. Константин Гълъбов” в София. В свободното си време се интересува от политика и история, среща се с приятели и спортува.

Моят университет
Уча в университета “Рупрехт-Карлс” в Хайделберг, Германия. Избрах го, защото е един от най-реномираните университети в Германия и защото специалности като медицина, фармация, химия, биология, молекулярна биотехнология и други в областта са силно застъпени и респективно човек получава много качествено образование в съответната специалност.

Моят специалност
Уча фармация. Мисля, че името на специалността говори достатъчно, но все пак е важно да се спомене, че фармацията в Германия е разделена на два големи етапа. Основно следване (Grundstudium) и главно следване (Hauptstudium). И двата етапа са по четири семестъра и след всеки един от тях се карат държавни изпити. Тоест фармацията за разлика от почти всички други специалности не е разделена на бакалавър и магистър. След успешно приключване на главното следване трябва да се изкара стаж от една година в обществена аптека или друга фармацевтична институция, за да може човек да бъде допуснат до третите и последни държавни изпити, които ти и носят правото да бъдеш аптекар и да притежаваш собствена аптека. Следването като цяло се състои от всички природни науки, като химията и биологията са много силно представени. Като цяло не остава много свободно време, особено през първата година.

Такса за обучение
Като в повечето провинции в Германия семестриалната такса е сравнително ниска. Всички специалности в Хайделберг струват по 145 евро на семестър. Семестриалният билет за всички превозни средства струва още 150 евро на семестър, но се закупува само по желание. Не получавам стипендия.

Трудности и предизвикателства
Кандидатстването ми мина сравнително леко. Завършил съм паралелките в 1-ва немска гимназия с преподаватели германци и затова имам немска диплома за средно образование. Поради този факт не трябваше да ходя в министерството и по други институции за преводи и легализации. След пристигането ми в Германия успях да се ориентирам сравнително бързо и да си намеря приятели. Имах проблеми с разбирането на езика, но до Коледа свикнах. Материалът ми е бил винаги много интересен и не ми е било проблем да уча, но фактът, че имах 10 изпита само за 3 месеца беше доста стресиращ.

Работа
Не работя, защото следването е натоварващо и изтощаващо само по себе си, и трудно бих си представил да трябва и да работя паралелно с ученето.

Снимка

Хайделберг, Германия

[Личен архив]

Стандарт на живот
Хайделберг се води за един от красивите градове в Германия и е най-бързо растящият град във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Това е и едни от факторите, заради които в Хайделберг цените са над средните за Германия. Готвенето вкъщи спестява пари, както и живеенето не на квартира, а в общежитие. Хайделберг не е от най-големите градове и затова придвижването с колело е удобно, което от своя страна означа, че могат да бъдат спестени 150 евро от семестриалния билет за градския транспорт през летния семестър. Друг съвет, който бих могъл да дам, е учебниците да не се закупуват, а винаги да бъдат взимани от библиотеката. По този начин човек си спестява много пари.

Стажове
При фармацията трябва да бъдат направени общо осем седмици Фамулатура (Famulatur) по време на основното следване. Това е вид стаж, при който повече се гледа и се учи, отколкото се прави нещо. Бил съм 4 седмици в обществена аптека и 4 седмици в клинична фармация. Начинът, по който си намерих места, не беше сложен. Просто питах сравнително рано – за аптеката половин година преди това, а за клиничната фармация една година преди това.

Подготовка за изпитите
Поне при мен ключът да си взимам всички изпити се състои в това, че уча систематично. Никога не оставям всичко за накрая и винаги си разписвам материала паралелно с лекциите. Човек трябва да има самодисциплина и мотивация, за да учи фармация в Хайделберг, но аз намирам почти всичко, което правим за много интересно и затова не ми е трудно да се организирам.

Студентски стол
В Хайделберг има три мензи – немската дума за студентски стол. Две от тях са в центъра на града, а пък третата се намира в т. нар. кампус (мястото от другата страна на река Некар, където са събрани сградите на природонаучните специалности). Храната се таксува на грамаж като 100 грама струват 80 цента, но има и възможност за меню на деня в някои от мензите, където менюто струва средно 2-3 евро. Като цяло храната е здравословна и доста разнообразна.

Възможности за спортуване
Възможностите за спортуване са много и са разнообразни. Почти всички са безплатни с изключение на спортове като фехтовка, фитнес и още няколко.

Други удобства
Има доста семинари и доклади на интересни теми. Библиотеките предлагат множество удобства като например стаи за учене, оборудвани с интерактивни дъски и биймъри, които човек може да резервира и използва. Таблети също биват предлагани за ползване в библиотеката.

Свободното време
Нямам много свободно време, но когато такова е налице, гледам да се виждам с хора и да се занимавам активно с университетски дейности. Говорител съм на хората от моя поток, както и председател и касиер на студентското сдружение по фармация в университета.

Какво ми харесва
Доволен съм от избора, който направих, и ако трябваше пак да избирам, бих избрал Хайделберг отново. Подготовката е на изключително високо ниво с малки изключения. Градът е много удобен, не е прекалено голям, но не е и прекалено малък. И кипи от живот.

Какво не ми харесва
Не ми харесва фактът, че следването започва по изключително стресиращ начин. Когато дойдеш от България и не само, и първият изпит е след 5 седмици и след това следват още 9 в малък период от време, много хора не издържат и се отказват. В никакъв случай следването не е невъзможно, но наистина го препоръчвам по-скоро на хора, които изпитват силно влечение към химията и биологията.

Моите професионални перспективи
Една от основните ми мотивации да запиша фармация е голямото поле за реализация в България след евентуалното успешно завършване. Засега все още планирам след края на следването да се установя в България и да опитам да изградя живота си в моята родина.

Share this

Submit your comment