Моят университет: Темпъл

В рубриката “Моят университет” ви представяме различни университети от цял свят през разказите на българи, които учат или са се обучавали там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.Със съдействието на Фондация “Фулбрайт” днес ви срещаме с Тодор Райков, който работи като мениджър “Бизнес развитие” в NextFab – център за прототипиране и бизнес инкубация във Филаделфия, САЩ. Член е на Международната асоциация по бизнес иновации (InBIA) и е автор на статии в областта на предприемачеството и иновациите. Притежава опит в неправителствения, частния и държавния сектор. През 2009 г. основава неправителствена организация в подкрепа на младежкото предприемачество и работи по проект финансиран от Европейския социален фонд за подобряване конкурентоспособността на работната сила в България.През 2012 г. печели финансиране по програмата “Еразъм за млади предприемачи” и заминава за Финландия, където работи с местен предприемач, развиващ информационна система за планиране на ресурсите на предприятието (ERP) в сътрудничество с Nokia. Работил е и като консултант към офшорна банка и към търговец на цветни метали в Ню Йорк. Завършил е специалност “Политология” в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и магистратура по “Предприемачество и управление на иновациите” в Университета “Темпъл” във Филаделфия, САЩ, където се обучава като стипендиант на програма “Фулбрайт”.

Моята работа
Работя като мениджър “Бизнес развитие” в NextFab – един от най-големите американски центрове за прототипиране и бизнес инкубация във Филаделфия, САЩ. Основният ми фокус е върху работата с изобретатели, които имат идеи за нови устройства в най-различни сфери – от медицина, до производство и възобновяеми енергийни източници. Повечето от тези хора нямат бизнес опит и нужната експертиза, за да комерсиализират продукта си. Именно тук аз и моите колеги помагаме със съвети за това как да се отличат от конкуренцията и да наложат продуктите си на пазара.

Моето образование
От 2006 г. до 2010 г. учих “Политология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” (СУ). По време на следването си членувах в няколко студентски организации като Студентския съвет на СУ и Факултетния студентски съвет на Философския факултет. Още през първата си година в СУ аз и моите колеги установихме, че обучението в университета е твърде теоретично и липсва практичната част. Ето защо реших да впрегна организационния опит, който имам, за да създам Студентския клуб на политолога към СУ – организация, която съществува и до днес и среща студентите с политически лидери от страната и чужбина.

Благодарение на работата ми като студентски лидер успях да се срещна с представители на множество неправителствени организации, една от които се занимаваше със защитата на интересите на малките и средните предприемачи в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Започнах работа като стажант в организацията и не след дълго установих, че да комуникирам с предприемачи, които осигуряват работни места и правят нещо реално за икономиката, ми е далеч по-интересно от това да слушам безкрайни парламентарни дискусии.

Работата ми с бизнес лидери ме мотивира да стартирам своя собствена компания, но без предварителна подготовка и обучение в сферата не ми отне твърде дълго време да разбера, че т.нар. серийни предприемачи са само такива, защото има кой да ги издържа по време на многобройните им опити да започнат успешен бизнес. Ето защо започнах да търся начини да получа необходимия опит без да рискувам твърде ограничения си капитал.

Много от моите приятели и познати бяха участвали в програмата за студентски обмен “Еразъм” и бяха доволни от възможността да посетят друга страна и да се обучават в чуждестранен университет. Когато научих за съществуването на подобна програма за стартиращи предприемачи, реших, че това може да е добра възможност да натрупам международен опит и да привнеса успешни практики в бизнеса си.

Кандидатстването за финансиране отне няколко месеца и бе свързано с написването на бизнес план и установяването на контакти с вече реализирали се предприемачи от цяла Европа. По време на този процес успях да открия предприятие, чийто профил пасва най-добре с това, по което се бях насочил. Така в началото на 2012 г. заминах за Финландия, където в продължение на месец и половина бях неотлъчно до създателя на иновативна фирма, работеща в сферата на възобновяемите енергийни източници. Това ми даде възможност да присъствам на седмични срещи със служителите, дискусии за развитието на компанията и което бе най-важно за мен – по време на срещи с потенциални и вече съществуващи клиенти. Работейки редом със собственика на фирмата, започнах да виждам бизнес процесите и възможностите за развитие от съвсем различна перспектива.

Снимка

Сеппо Хууринайнен (ляво), собственик на иновативното финландско предприятие, и Тодор Райков (дясно) по време на обмен по програма “Еразъм за млади предприемачи”.

Животът в САЩ

Практическия опит, който натрупах във Финландия, ми помогна да запълня едно от липсващите парченца от моя “бизнес пъзел”, но остана друга важна част – академичната основа. След като проучих възможностите за образование в Европа и САЩ, реших да кандидатствам за стипендия по програма “Фулбрайт”. За разлика от “Еразъм за млади предприемачи”, кандидатстването по тази програма отнема значително по-дълго време и подготовка.

За да бъда приет в желаното от мен училище, се наложи да държа стандартизирани изпити TOEFL и GRE, да напиша дузина есета на тема предприемачество и да получа препоръки от преподаватели и работодатели. Най-трудното обаче е самото чакане – процесът от момента на подаване на документите за кандидатстване до самото стъпване на стипендианта на американска земя отнема почти година и половина. В крайна сметка кандидатстването ми бе успешно и бях приет в програмата по предприемачество на университета “Темпъл” във Филаделфия.

Снимка

Тодор Райков (в центъра) заедно с други стипендианти на “Фулбрайт” пред сградата, в която са подписани Декларацията за независимост и Конституцията на САЩ.

Бях приятно изненадан, че нивото на преподаване в американските бизнес училища е много високо, а още повече на ниво магистър. Самите програми по предприемачество са нещо ново дори за Америка, където магистратурите по бизнес администрация се считат за стандартни от възникването на първата такава в “Харвард” през 1908 г. За разлика от обученията по бизнес администрация, които се фокусират предимно над развитието на вече установени компании, специализираните програми по предприемачество са насочени към успешното стартиране на устойчив бизнес.

Лекциите и дискусиите със състуденти и преподаватели ми бяха много полезни, за да идентифицирам някои от недостатъците на бизнес модела, който прилагах в България. В библиотеката на университета успях да открия много допълнителна информация как да подобря процесите във фирмата си. Същевременно бизнес училището на университета се грижеше да ни среща с вече успели предприемачи и бизнес лидери, като на едно от тези събития имах възможността да се запозная с един от водещите експерти в областта на мениджмънта – професор Майкъл Портър.

Моите планове за професионално развитие
Гледайки назад към преживяното и наученото, мога смело да потвърдя казаното от много други преди мен, а именно, че има няколко начина да натрупаш опит: а) от своите собствени грешки, б) от грешките на някой друг, в) от образование и ментори. Определено се радвам, че избрах вариант в) Напътствията, които получих във Финландия и САЩ, ми помогнаха да спестя много средства и време, които иначе бих изгубил в неуспешни проекти. Наученото ми дава възможност да помагам и на други предприемачи, които търсят своя път към реализирането на целите си.

За в бъдеще бих желал да спомогна за изграждането на център за прототипиране в България, който да е сравним с тези в Западна Европа и САЩ. Българските предприемачи определено заслужават това и е жалко, ако България ги изгуби, защото на територията на страната няма място, където те лесно да превръщат идеите си в продукти, а продуктите си – в успешни бизнеси.

 

 

Share this

Submit your comment