Моят университет: VIA UC

Казвам се Катерина Николова и уча във VIA UC, Хорсенс, Дания със специалност маркетинг мениджмънт.

Реших, че ще уча в Дания, когато бях осми клас и намерението ми така и не се промени. Преди да завърша подготвих документите си и кандидатствах в няколко различни университета в Дания. Приеха ме във VIA и започна моето приключение. Бих искала да споделя няколко важни съвета, които ми помогнаха изключително много и се надявам те да услужат на някой друг.

Настаняване

Тъй като получих отговор в началото на август, имах 20 дни да се подготвя. Заминах без да имам място да живея, като си запазих две нощувки в хотел с надеждата, че за два дни ще си намеря квартира. Планът ми обаче се оказа неуспешен и прекарах цяла седмица в хотел. Всички общежития бяха заети (а и с доста високи цени), а единствените агенции, които успях да намеря предлагаха само закупуване на имоти, без взимане под наем. Открих доста сайтове за апартаменти под наем, но всички бяха платени и беше трудно да установиш контакт с наемодателите. В този момент на помощ ми дойдоха фейсбук групите, които открих (а те са много). Най-популярната е Horsens 2011-2012. Пет минути след като написах пост, че си търся жилище получих добра оферта за споделена квартира с добра цена и готини съквартиранти. Групите във фейсбук имат всичко. Буквално. Какво ли не си купих от там.

Обучение

Обучението в Дания е безплатно за всичи граждани на страни-членки на ЕС. В началото на първия семестър имахме подготвителни дни, което ми даде възможност да се запозная с повечето студенти със същата специалност и да свикна с атмосферата в кампуса. Лекциите започнаха веднага след това. Бях приятно изненадана, че наистина са практически насочени и през повечето време работим на групи по проекти за местни компании. Имах много добри първи дни и вярвам, че на това се дължи бързото ми свикване с хората около мен и различните им култури. Според мен това, което ми помогна бе, че се постарах да се запозная с колкото се може повече хора в първите дни и бях „за“ всякакви дейности с тях. Университетът има специален сайт за студенти и учители, където лекторите качват всякакви материали в наша помощ, както и самите лекции и проектите. VIA UC има много интересен модел на обучение – около 50% от дейностите в клас са инициирани от студентите. Тази година  Дания прие нов закон, с който намалява чуждестранните студенти в някои специалности с 25%, така че все по-важни ще бъдат доброто ниво на английски, мотивационното писмо и оценките от дипломата.

Работа

Студентите в Дания могат да работят почасово, като има много възможности за работа. Аз имах щастието на намеря работа по специалността ми в Trendhim. Компанията често наема студенти от различни страни и дава възможност за опит докато учиш. Аз работя по 44 часа месечно, което ми осигурява получаването на SU – вид стипендия за работещи студенти в размер на 808 евро преди облагаемия данък. Придвижването е най-удобно с колело (евтини колела във фейсбук страниците) – велоалеи има в целия град.

Социален живот

Хорсенс не е особено голям град, но е пълен с млади хора. Барове и кафенета не липсват, както и магазини. В града има много забележителности и музеи, които могат да се посетят, личният ми фаворит е затворът. През слънчевите дни си организираме барбекю на плажа, а вечерите прекарваме в студентският бар. Българите в Хорсенс са много и почти винаги можеш да чуеш за БГ парти някъде, или пък балканско такова.

Езикът

Дания предлага безплатни уроци по датски за всички студенти. С английски човек може да се справи навсякъде, но датският е голям плюс, особено при търсенето на стаж по време на последния семестър в университета.

 

Share this

Submit your comment