Моят университет: VIA University College

В рубриката на “Кариери” – “Моят университет”, която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина “Тук-Там”, ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. 

Днес ви срещаме с Катерина Николова, която учи “Маркетинг и мениджмънт” в датския университет VIA UC.

Катерина Николова разказва за опита и преживяванията си докато учи “Маркетинг и мениджмънт” в Дания
Моят университет
Уча във VIA UC в Хорсенс, Дания. Кампусът е един от най-интернационалните в цяла Дания. Университетът предлага много различни специалности, като те са разпределени в различни кампуси. Този в Хорсенс е с бизнес. Избрах този университет, тъй като по време на кандидатстването останах с впечатлението, че имат много интересен модел на обучение, много култури и практическа насоченост – за радост бях права. През целия семестър работим в групи – университетът държи на работата в екип и това е едно от уменията, които се старае да ни предаде.

Моята специалност
Уча маркетинг мениджмънт, което е AP degree, като след това мога да продължа с top-up програма в продължение на 3 семестъра и да взема бакалавър в International Sales and Marketing Management. Избрах маркетинг, най-вече защото това е професионалната насока, в която искам да се развивам. В целия бакалавър има два задължителни стажа – първият е по време на 4-тия семестър от AP degree, а вторият – в края на top-up. Именно това ме привлече към VIA UC и маркетинг образованието там – практическата насоченост в целия курс на образование. Постоянно работим с местни компании и разрешаваме истински случаи.

Снимка

[Личен архив]

Такси и стипендии
Образованието в Дания е безплатно за всички граждани на Европейския съюз.

В Дания има стипендия наречена Statens Uddannelsesstøtte – SU. Чуждестранни студенти имат право да я получават, ако по време на обучението си работят по 44 часа месечно. Стипендията е в размер на 808 евро на месец преди облагаемия данък. След като започнах да работя, университетът ми помогна да кандидатствам. Изискваха се единствено договор от работодател, разрешение за пребиваване в Дания (всеки студент получава разрешението в началото на учебната програма) и последните няколко фишове от заплата.

Снимка

[Личен архив]

Квартирата
Тъй като разбрах, че съм приета в края на юли, имах около 20 дни да се подготвя за заминаване и за съжаление не успях да си намеря квартира. Запазих си две нощувки в хотел и се надявах колкото се може по-скоро да си намеря квартира. В крайна сметка ми отне около 5 дни да си намеря място за живеене, бяха доста стресиращи първи дни. В Дания има много сайтове за жилища под наем, но повечето са платени. Според мен най-удобният сайт е Boligportal. В началото ми беше трудно да се свържа с наемодателите, затова прибегнах до изпитаният метод – фейсбук групи. Оказа се, че има много групи за студенти в различните градове, където може да купите и наемете почти всичко. След като написах пост, че си търся място за живеене, получих предложение за самостоятелна стая в споделен апартамент на много изгодна цена в рамките на 5 минути. В началото е изключително трудно да се разбере системата им за данъци, а администрациите понякога са мудни – особено ако звъннете по телефона. Случвало ми се е да прекарвам по 40 минути, докато ме прехвърлят от офис на офис, за да задам въпросите си.

Възможности за работа
В началото кандидатствах за работа в т.нар. викар компании. Работата най-често е в различни складове. За съжаление никога не знаеш кога и колко ще работиш. Тези компании са един вид медиатори между складовете и временните работници. Получаваш обаждане най-често за следващия ден – казват ти кога и къде ще работиш. Наложи ми се често да пропускам лекции, за да си направя часовете за месеца, затова реших, че трябва да си потърся друга работа. Кандидатствах за работа в компания за мъжки аксесоари за позицията на маркетинг мениджър, тъй като разбрах, че те работят със студенти от различни държави. Едва втори семестър в обучението си, те ме взеха и сега практикувам това, което уча, имам постоянен договор и избирам кога да работя.

Снимка

[Личен архив]

Стандарт на живот
Стандартът на живот в Хорсенс е висок, както в цяла Дания. В началото всичко ми се струваше много скъпо, но след като започнах да работя и получавам датска заплата, всичко се подреди. С работа по 44 часа месечно и стипендията живея съвсем спокойно, а и успявам да спестявам по малко. Градският транспорт е скъп, така че препоръчвам да си купите колело (във фейсбук групите можете да си намерите евтино и запазено). Целият град е с велоалеи – излиза евтино и здравословно. Готвенето вкъщи е препоръчително, тъй като заведенията за хранене са с високи цени. Има мобилно приложение – eTilbudAvis, което събира промоционалните брошури от всички хранителни магазини. Аз винаги го използвам, преди да пазарувам – спестявам доста пари като следя промоциите.

Възможности за стаж
Първият ми стаж ще бъде в четвъртия семестър. Стажът може да бъде в Дания или друга страна и по принцип е с продължение 2-3 месеца.

Изпитите
В момента работя върху проекта за края на втория семестър. Свързан е с голяма датска компания, като задачата ни е да направим маркетинг план за нов продукт на пазара. Изпитът в края на първия семестър беше в същата форма – писмен проект за компания и след това устен изпит. Проектите включват всички курсове през семестъра, затова нямаме отделни изпити за всеки курс. По време на изпитния период имаме възможност да се срещаме с лекторите за съвети и контрол на проектите. Според мен е важно най-вече да си дадете достатъчно време за проектите – започнете по-рано, за да имате време за проверка на всичко написано.

Кариерният център
Университетът има кариерен център. Там най-вече може да се получи информация за стажове, извънкласни дейности в компании и състезания за идеи т.н. Центърът също помага да се включите и участвате в подобни начинания.

Храната
Университетът има голям стол – храната винаги е прясна, а обядът – винаги различен. Те предлагат различни видове сандвичи, салати, два вида топъл обяд, лакомства и напитки. Цените не са най-ниските, но са сравнително нормални за стандарта на живот.

Спортът
Кампусът има голяма спортна зала и предлага баскетбол, волейбол и всякакви групови фитнес занимания. Таксата за записване за един семестър е около 250 крони, срещу която може да участвате във всички занимания. Освен това университетът често организира спортни състезания.

Друго за университета
Университетът е много добре оборудван, има дори стая за игри с PlayStation. Има офис за SU, където могат да помогнат с кандидатстването са стипендията. Университетът предлага и програмата VIA Student Incubator, където много студенти с добри идеи започнаха собствен бизнес. Програмата им осигурява много контакти в различни сфери, помощ за документи и професионално менторство.

Свободното време
В свободното си време обичам да се разхождам, стига да не вали. Архитектурата на града е много красива, има много музеи и паркове. Голяма атракция е и затворът, който е превърнат в музей. Организират се фестивали и концерти, които си заслужава да се видят. Също така често посещавам Орхус – вторият по големина град в Дания след Копенхаген. Градът е на 30 минути път с влака.

Снимка

[Личен архив]

Моето удовлетворение
Определено съм щастлива с избора си. Лекциите са интересни, всеки ден общувам с хора от всяко кътче на света. Почти всички датчани говорят английски и винаги са готови да помогнат. Освен това държавата предлага безплатни курсове по датски на всички чуждестранни студенти. Езикът е труден в началото, но си заслужава усилието. Успявам да се издържам сама и да си позволявам доста неща.

Това, което не ми харесва…
Мисля, че единственият проблем за мен все още е времето – много дъждовно и ветровито през голяма част от дните. Хорсенс не е голям град и понякога става скучно, но винаги можете да разчитате на някое балканско парти в общежитията.

Моите планове
След като завърша бакалавър имам намерение да остана в Дания няколко години и да натрупам опит в сферата на маркетинга. След това се виждам обратно в България. Колкото и да е уредено тук и животът да върви спокойно, няма друго място като вкъщи.

Share this

Submit your comment