FAQ4UNI

Неда Нинова, Публицистика и комуникации във Виенския университет

Точното наименование на специалността във Виенския университет е ,,Publizistik- und Kommunikationswissenschaft“ (Journalism and communications) . В Залцбург имате възможност да следвате ,,Kommunikationswissenschaft“- малката разлика е само в името. Като цяло програмата, основните предмети, методи и начини на преподаване и изпитване са сходни. В следващото кратко ревю информацията е насочена обаче конкретно към специалността и студентския живот във Виена.

Какви са особеностите при кандидатстването?

Кандидатстването е един от моментите в живота на младия човек, когато се чувства поставен на кръстопът и често изпада в паника, лутайки се из джунглата на безброй сайтове и агенции, търсейки помощ. Е, ако решите да следвате във Виена, можете да си спестите тези тревоги (или поне част от тях). Принципът на кандидатстване е съвсем различен от този в Германия и е в полза на бъдещите студенти. Процедурата е изключително улеснена, за  ,,Публицистика и комуникации“ е разделена на няколко етапа поради въвеждането на входен изпит. Причината за приемния тест е все по-голямата популярност на специалността – новаторска е и перспективна, имайки предвид, че живеем в Kommunikationsgesellschaft.

Тъй като факултетът не разполага с неограничени места, зали, преподаватели, асистенти и финансови средства, се търсят начини да се работи с оптимален брой студенти. Определена е квота от 1123-ма човека, която образува горната граница за всеки първи семестър. Тоест  стъпка № 1 от кандидатстването се състои в записването за изпит, което е в периода юни – август (точните дати се обявяват навреме, обикновено през пролетта). Т. нар. Anmeldung zum Aufnahmeverfahren се случва онлайн през сайта на публицистиката илипомощния сайт Studentpoint, където можете да намерите и отговори на често задаваните въпроси, свързани с прием, общежития, храна, забавления, възможности за работа и отдих в града.

Прочети повече тук.

Share this

Submit your comment