FAQ4UNI

Николай Маджаров, Образователни и възпитателни науки

Както сами се досещате, специалността не е от най-популярните, главно защото в България подобни занимания не са много на почит. Всъщност в България такава специалност изобщо не съществува, най-близкият нейн еквивалент e педагогиката. Но за тези единици от вас, които биха били заинтересовани, позволете ми да ви въведа в невероятния свят на образователните и възпитателни науки ( Educational and rehabilitative sciences ), на галено ОВН.

На първо място е добре да отбележа една важна подробност, която често пъти убягва на повечето българи просто поради липса на информация – и това не се отнася само за тази специалност: когато германците кажат нещо-си – НАУКИ, значи имат предвид НАУКИ, т.е. практическата насоченост малко липсва. Ако искате повече практика най-добре е да кандидатствате в Fachhochschule, където да получите съответния Ausbildung  или просто сами да се занимавате допълнително.

ОВН са смесица от педагогика, социология и психология, с привкус нанаучни изследвания. Както отбелязах по-горе, набляга се на теорията и методите, с отношение към ситуациите и институциите, където може да става дума за образование и възпитание. Основни теми са семейството, обществото като среда и фактор за развитието на личността, настоящите учебните системи, развитието на нови такива и техният ефект върху учащите се и др. Обекти са както възпитаваните, така и възпитателите.

Ще изучавате и методи за провеждане проучвания, включващи статистика и похвати за събиране на дани.

Кандидатстване

Кандидатстването става постандартната поцедура чрез uniassist – необходими са преведена диплома, сертификат за владеене на немски език, може и този за английски, въпреки че на мен не ми го искаха. Балът е приемлив, обикновено между 1,5 – 2,2 по немксата система, зависи от годината.

Следването

Общо взето от вас ще се иска да посещавате лекциите и семинарите редовно (по принцип присъствието се води задължително, но в крайна сметка всичко зависи от доцента), да се подготяте редовно от дадената литература и от време на време да пишете някое и друго домашно, обикновено не прекалено обемисти. Ще имате предостатъчно свободно време, но имайте предид, че никой няма да ви следи изкъсо и като цяло успехът ви завини на 80% от вас самите.

Прочети още тук.

Share this

Submit your comment