NMBU, MSc in Economics

Име Veselina Braatan
Email veselima.braatan@gmail.com
Държава Norway
Университет NMBU
Специалност MSc in Economics
Сфера Economics
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Моята специалност е MSc in Economics. Обучението е на английски език и обхваща широка сфера от микро и макро икономика, економетрия и висша математика, по специално Calculus. Тази магистратура дава възможност за специализация в следните икономически сфери : финанси, енергийна икономика, търговия и пазари, икономика на околната среда и климата. Ето тук може да прочетете малко повече: https://www.nmbu.no/en/studies/study-options/master/master-of-science-in-economics

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Университета предполага че студентите имат много добри познания по икономика от бакалавара и доста се различава с българската система, препоръчително е добра самоподготовка и четене. Тук няма сесия, може да се вземе нов материал в петак и в понеделник да ви питат въпрос от петак на самият изпит. Различното от бъгларското образование е, че те учат да мислиш и развиват силно аналитично мислене. Има много добра среда за хората които искат да се социализират, университета има своя зала за партита и концерти организирани от студентите и много различни студентски групи към които може да се присъедени студент според своите желания.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има над 150 международни студента, българите сме малко 2 или 3ма. Няма българско общество в Ås, но има хора от цял свят.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градът е малък, но е на 30 мин от столицата Осло, затова всеки който търси забавления се качва на влака и до няколко минути е в Осло.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Семестрялната такса е някъде около 100лв. Учебниците са скъпата част на обучението зависи от предмета и специалноста цените на учебници варират от 150лв до 400лв а може и повече на учебник. Всичко зависи от учебника, но не забравяйте винаги може да си намерите учебниците онлайн. Билет за влака например до Осло е 14,44лв. Цената за храна също може да варира взависимост от хранителният ви режим, може би около 100лв на седмица за 1 човек.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? В момента съм в процес на писане на дипломна работа, бъдещите планове предстои да се изясняват.

Share this

Submit your comment