Norges miljø og biovitenskapelige Universitet(NMBU), internationаl relations

Име Христина Шишкова
Държава Norway
Университет Norges miljø og biovitenskapelige Universitet(NMBU)
Специалност internatioanl relations
Сфера International affairs & studies
Ниво Master (Магистър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Специалността ми е международни отношения, на английски език е. Избрах я, защото винаги съм искала да уча това и да се развивам в сферата на международните отношения и дипломацията.

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Харесва ми, че има много голяма база от литература, преподавателите са много отзивчиви и дават съвети. Харесва ми това, че средата е интернационална и има по нещо за всеки. Човек сам си прави плана на обучение и избира стажове, предмети и общо взето всичко това самия студент си го уреждда. Опитват се да не ни слагат в рамки и да ни налагат обучителни планове и как да мислим. В същото време това може да е доста натоварващо и да доведе до хаос, ако човек не знае как да балансира и ако не е наясно какво цели.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има студенти буквално от цял свят. За съжаление българските студенти не са контингент.Броят се на пръстите на едната ми ръка. Има предимно американци, англичани, африканци, норвежци и западно-европейци. Латино-американците също не са рядкост.

Защо приеха теб? Аз имам серификат за владеене на норвежки (Bergenstest), изисквания оза прием в университета изпит IELTS ,с минимум резултат 7 за магистратура и бакалавърска степен по международни отношения от България.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Градчето е малко -Ås, на 25 км от столицата на Норвегия-Осло.Чувала съм и съм се убеждавала, че в Ås има много добра база за студенти- хубави, модерни общежития, столови.. Също така се организират почти ежечасно събития, включващи студентите- от тематични партита до спорт, културни мероприятия, безплатни обеди и вечери. Библиотеките са също много богато попълнени. Казват, че това е най-добрия и разнообразен кампус за студенти в Норвегия. Това, че общежитията са на минути от университета също е много голямо предимство и не много често срещано в Норвегия.

Как се придвижваш и забавляваш? Тъй като живея в Осло, взимам метро и после влак до университета, един час в едната посока. Забавлявам се като ходя на работа през уикенда 😀

Каква е местната култура? Хората са много сплотени, позитивни и обичат да “kose”-ват, което значи, че обичат да се наслаждават на живота и на всичко, което той предлага. Обичат да хапват вкусна храна, да се забавляват и/или да прекарват време със семейството си в планината, на хижа, на ски или да карат лодка и да ходят на риболов. Коледа е най-чаканият и обичан празник.

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Храна- 3 000 кр. на месец, ако човек е пестелив. Жилище- между 4 и 6 000 кр. на месец, зависи от студентското общежитие. Пътни разходи- студентката карта варира от 400 кр. на месец – месчна карта за 1 пътна зона до 1000 кр. за 3 пътни зони на месец. Ако живеете в Ås (където е университета), ви трябва само колело, което може да си закупите на ниски цени или да си донесете от България.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Доста трудни. Заем се дава предимно на норвеежки студенти, чужденците получават под определен ред- ако са работили на 100% работна позиция минимум 2 години, ако са женени или партнъори за норвежци или граждани на ЕС, които имат работа. Ако работят и запишат да учат, но продължат да работят минимум 10 часа на седмица. Ако това, което учат е свързано с работата, на коятп са прекъснали за да учат. Стипендии има или от различни програми, свързани с България. ЕС или някакви подпомагащи програми, в зависимост от специалността, която съответния студент изучава.

Какви са възможностите за работa? Възможностите са добри, стига да знаете езика. Търсят се много хора в сектора на ИТ, здравен персонал, инженери, готвачи, езикови консултанти, администрация свързана със счетоводство.

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Ще работя, възможно е да запиша още една магистратура.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? Смятам да. Искам да се върна един ден и да стана преподавател и да направя нововъведения.

Share this

Submit your comment