Norwegian School of Economics, Маркетинг и бранд мениджмънт

Трудностите през първата година
Може би най трудно се привиква към дъждовното време и стандарта на живот. Но ако говориш норвежки и “малко” дъжд не те плаши няма да имаш никакви проблеми.

Застраховки и транспорт
Най-лесно се стига до Берген през Лондон. Например EasyJet от София до Лондон и Norwegian Air от Лондон до Берген. Има възможност за директен полет Бургас/Варна – Берген с Norwegian Air, но датите са ограничени и цените са по-скъпи.

Работата
Работа може да се намери в самия университет (Norwegian School of Economics). За работа в града е силно желателно да говориш норвежки. В противен случай не е невъзможно, но е трудно да се намери работа.

Kариерни центрове
Кариерни центрове има както в университета така и в града. Също така, всяка седмица има презентации от различни компании които предлагат стажове, програми за обучение и работа.

Библиотека на университета, литература
Библиотеката е на много високо ниво. В допълнение, градската библиотека, разположена в центъра на Берген, предлага също много богата колекция от литература. Освен в библиотеката, в самия университет има ученическа книжарница която предлага всички нужни учебни материали, от литература до технически материали.

Спорт
До общежитието, което е на около 5 минути ходом от университета, е разположена една от многото фитнес зали. В нея може да се намери нещо за всеки: от сауна до Зумба. Също така, в самото общежитие има по-малка фитнес зала с тежести и кардио уреди. Пак до самото общежитие са разположени 4 футболни игрища който могат да бъдат ползвани от студентите.

По-икономичен живот в града
Норвегия по начало е една от най-скъпите страни в света. Цените са осезаемо по-високи от тези в България; в супермаркетите има различни седмични намаления, който понякога предлагат продукти на цени по-ниски и от тези в България. Но като цяло, най-икономично е да си приготвяш храната в общежитието, където има напълно обзаведена кухня на всеки етаж. Мебели могат да се наемат за времето на престоя или да се закупят от IKEA.

Свободното време
Берген е малък, но интересен град. Има много възможности за туризъм, разходки до фиорда, концерти, партита. Също така има много изгодни самолетни билети до Копенхаген и Лондон, които са сред най-популярните дестинации на студентите.

Професионални перспективи
NHH е най-престижното училище в Норвегия и едно от най-престижните в северните страни. Също така е неизменно в топ 50 на бизнес училищата в Европа в класацията на Financial Times. Аз уча маркетинг и бранд мениджмънт. Другите специалности преподавани на английски език за енергетика, естествени ресурси и околна среда и международен мениджмънт. Всяка специалност може да да бъде комбинирана с Double Degree или CEMS програма или съчетана със семестър в чужбина, като NHH има партньорства с над 100 международни училища по целия свят.

Share this

Submit your comment