Paris Descartes University, международна търговия и маркетинг

%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-4132

 

 

Това интервю е част от изложбата „Образование за успешна кариера“, организирано съвместно от Кариера в България, Успелите и ЕДЛАНТА, и показва историите на 30 вдъхновяващи, завърнали се в родината хора, които всеки ден правят България едно още по-хубаво място. Изложбата ще се покаже за пръв път по време на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 9 септември в Интер експо център в София преди да заеме мястото си в Градската градина пред Народния театър в София между 5 и 19 октомври. След 19 октомври изложбата ще бъде представяна в различни градове в страната.

Симона Чаръкчиева е родена и израстнала във Франция. Завършва международна търговия и маркетинг в университета Paris V – R. Descartes. Връща се в България през 2008 година, за да отгледа детето си тук. Работи във  VIVACOM и отговаря за Корпоративната социална отговорност на компанията. Щастлива е от работата си, защото реализира наистина много и полезни проекти и програми.

“Върнах се в началото на 2008 г., но семето бе посято по-рано. От няколко години все си задавах въпроса дали да не се върна в България. Животът в Париж несъмнено е хубав, интересен, динамичен, но и предвидим, и понякога прекалено стресиращ, като всяка голяма столица. Но си намирах оправдания и отлагах. През 2007 г. станах майка и реших, че това вече е добър повод да се върна в България.”

 

Кога, къде и какво си учила?

Част от средното си образование, както и висшето завърших в Париж. През 1995 г. завърших Международна търговия и маркетинг в университета Paris V – R. Descartes.

 

Защо избра тази държава и този университет?

За избора отговорът е лесен ? родена съм в Париж. А университета избрах заради специалността, както и факта, че френските университети предлагат високо ниво и качество на образованието.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Според мен един от големите плюсове на образованието в чужбина е задължителната практика, която допълва теоретичните знания. Друг плюс, поне според мен, е възможността да се запознаеш с една различна култура, което винаги допринася за развитието ти като личност и за това да имаш широк мироглед…

 

Кога и защо се върна в България?

Върнах се в началото на 2008 г., но семето бе посято по-рано. От няколко години все си задавах въпроса дали да не се върна в България. Животът в Париж несъмнено е хубав, интересен, динамичен, но и предвидим, и понякога прекалено стресиращ, като всяка голяма столица. Но си намирах оправдания и отлагах. През 2007 г. станах майка и реших, че това вече е добър повод да се върна в България.

 

Къде и какво работиш?

Работя във VIVACOM и отговарям за Корпоративната социална отговорност на компанията. Работата ми ме радва всеки ден, защото реализираме наистина много и полезни проекти и програми.

 

Кое те прави щастлива в България?

Близките. Природата. Хората.

 

Share this

Submit your comment