Radboud University, Културна антропология

Представете се накратко и разкажете как стигнехте до Холандия и решението да учите там?

Казвам се Елена Статева, на 25 години съм, от град Варна. Бакалавърската си степен получих в колежа Рамапо – Ню Джърси, САЩ. Дипломирах се с отличия в две специалности – Психология и Културни науки.

В Холандия следвах магистратура по Културна антропология, и по точно Антропология на мобилността, в Radboud University – Наймеген. Изборът ми беше повлиян главно от факта, че Радбауд беше единственият европейски университет с магистратура по Културна антропология на английски език, който предлагаше не само теоретична подготовка, но и възможността за тримесечно, индивидуално етнографско проучване/ практика.

Как протече процеса по приемането ви в него? Нещо изненада ли ви приятно или неприятно?

Процесът ми на прием протече безпрепятствено. За мое голямо улеснение нямаше нужда да представям сертификати за владеене на английски език, поради предишното ми образование в англо-говоряща държава. След предварителното регистриране в уебсайта на университета, получих имейл с информация за т.нар. „service package”- услуга, предлагана на международни кандидати за магистърски програми, включваща настаняването в общежитие, участието в социални мероприятия и др. До края на юни вече знаех, че съм приета, а към средата на юли получих информация за резервираното от университета студентско жилище. Неприятно изненадана останах от многото време, което отне трансферът на училищните такси по банков път, но едновременно с това служителите от университета проявиха необходимото разбиране.

Как е студентският живот в Холандия? С какви средства трябва да разполагате за такси и издръжка?

Студентският живот в Холандия е разнообразен и динамичен, както и особено здравословен, поради ежедневната употреба на велосипеда като средство за предвижване. Съществуват редица (международни) младежки организации, които организират дейности със социална, екологична, образователна или чисто занимателна цел. Наймеген, в частност, предлага приятни кафенета и заведения за среща с приятели, където предпочитаната напитка е бирата. Клубната сцена не е особено развита, но затова пък градът е домакин на множество фестивали и концерти. Що се отнася до студентските разходи, таксите за едногодишна магистратура в Радбауд университет възлизат на около 1700 евро, месечният наем за стая в студентско общежитие варира между 250 и 400 евро, а месечната издръжка за храна, учебни материали, транспорт и др. може да бъде сведена до 200-250 евро.

Какви очаквания имате за професионалната ви кариера след завършване?

Очаквам успешно професионалното развитие в сферата на неправителствената, нестопанска дейност. Магистратурата ми в Холандия ми даде стабилна подготовка в изследователската етноложка дейност, която бих искала да приложа в бъдещи проекти на тема граждански активизъм и културно развитие. Към момента работя съвместно с Института по културна дипломация в Берлин, за организирането на международни форуми, конференции и симпозиуми.

Източник: StudyAbroad.bg

Share this

Submit your comment