Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, География

Име Костадин Диев
Email k_diev@yahoo.de
Facebook Kostadin Diev
Държава Germany
Университет Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
Специалност География
Сфера Accounting, Economics, Environmental sciences, Physical sciences, Social sciences
Ниво Bachelor (Бакалавър)

За университета

Разкажи повече за твоята специалност (на какъв език е, как я избра, каква е нейната перспектива)? Изучават се основно физична (природна) и хуманна география. Към физичната спадат: климатология, хидрология, геоморфолагия и т.н., а към хуманната – икономическа география, социална и културна география, политическа география и др. Има и модули Геоматика и Статистика. Геоматиката се занимава с изготвяне и разчитане на карти, работа с карти и картографски системи на компютър и т.н. Геоинформационните системи (GIS) също са важна част от модула. Специалността е на немски, но има и отделни лекции на английски, а и познания по английски са необходими за част от прилежащата литература. Географията е широкоспектърна специалност и позволява работа в различни сфери, но обикновено е желателно да е в комбинация с други компетенции, защото професия “географ” обикновено не се търси в обявите за работа …

Кое ти хареса и не ти хареса в университета? Университетът е хубав и реномиран, а за моята специалност се води един от най-добрите в Германия (и не само).

Какви международни студенти има? Има ли българско общество? Има студенти от всякакви националности и българска общност от около 200-300 студенти (може и повече), но не и в моята специалност, за голямо мое съжаление …

Защо приеха теб? Защото не се иска особено висок успех, а и имaше места за запълване.

За града и държавата

Кое ти хареса и не ти хареса в града? Бон е сравнително малък град (за мен лично е голям). Спокоен е като цяло. Има доста зеленина, паркове … Леснодостъпен с градски транспорт, летището е близо (има директни и евтини полети до София ^_^ ). Но на мен просто не ми допадат немските градове – някак скучни и сиви са ми. Но това е въпрос на вкус.

Как се придвижваш и забавляваш? Придвижвам се предимно с градския транспорт – метро, влак. Бон не е град за грандиозни забавления – предимно се разхождам покрай Рейн, излизам на кафе с приятели, ходим на кино. Може да се отскача и до Кьолн или някой друг близък град.

Каква е местната култура? Не съм аз човекът, който да говори за местната култура, защото аз лично не мога да свикна с нея, но със сигурност и тя си има много положителни качества, които аз не съм в състояние да видя. Бон е определян като сравнително скучен за младите хора град, макар да има много студенти. Повечето запълват свободното си време в Кьолн (при възможност).

Финанси

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)? Обучението струва около 250-260 евро на семестър, като към тези пари влизат и разходите за картата за градски транспорт (може да се пътува безплатно в цялата провинция Северен Рейн-Вестфалия), както и самата университетска такса. В Германия храната е сравнително евтина. Жилищата за сметка на товя не са … но се намират и изгодни такива. Аз лично нямам проблем с това, защото живея тук с родителите си и съм по-облекчен откъм разходи. Има студентски квартири за около 200 евро, но са наистина малки ( по една стая с баня), но може и да се дели квартира с други, за да е по-изгодно.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)? Има такива, но не съм много запознат. Не се възползвам от такива.

Какви са възможностите за работa? Както споменах по-горе, географията е широкоспектърна специалност. Може да се работи в различни сфери, в зависимост от модулите, които човек си избере и върху които се фокусира в течение на следването (в началото всички имат едни и същи базисни модули). Може да се работи например в градоустройството, в екологията, към различни организации за развитие на бедни райони и страни …

За финал

Какво правиш или ще правиш след завършване? Още не съм решил с какво ще се занимавам професионално.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършване и с какво? Ако не, защо? При всички положения, дори и да не работя по специалността, а в съвсем друга сфера. Непременно ще се върна в България. Страната ни има крещяща нужда от млади кадри.

Share this

Submit your comment