Ruhr-Universität Bochum, Anglistik, Kunstgeschichte

Име: Надя Жекова
E-mail: nadia_zhekova@hotmail.com
Университет: Ruhr-Universität Bochum
Град, Държава: Bochum, Deutschland
Специалност: Anglistik, Kunstgeschichte
Година на завършване: 2007
Обща информация за университета: www.ruhr-uni-bochum.de/

Кампус: Общите ми впечатления от кампуса са позитивни, но за общежитията нямам конкретно мнение, тъй като само последните 2 месеца преди завършване съм живяла в такова (преди това само на частни квартири).
Настаняване на или извън кампуса / съквартиранти: Настаняването в кампуса в началото беше тромаво, затова се отказах да чакам и реших да живея на частна квартира, не в Бохум, а в Дортмунд, който е само на 15 – 20 мин. път с обществен транспорт. Има достатъчно предлагане на квартири извън кампуса и не е задължително да си близо до унито, тъй като транспорта е изключително добре организиран, всичко е близко и точно.

Храна/студентски стол: Mensa-та или студентския стол беше напълно ОК, макар и да нямах толкова време да го посещавам. Хубавато на унито е, че във всяка сграда на кампуса има кафетерии, които предлагат добро разнообразие от напитки и сандвичи и салати, така че алтернативи много, само време да има човек за ядене между лекциите и семинарите!:)

Транспорт до университета: Както споменах по-горе, транспорта е добре организиран, дори и да не живееш в кампуса на общежитие в близост до унито, можеш лесно и бързо да стигнеш с градския или междуградския транспорт. При семестриалните паспорти от унито в Бохум е така, че важат за почти цялата област, естесвено в граници, повече инфо на www.ruhr-uni-bochum.de/zsb/studitic.htm.

Развлечения и близки населени места: В близост са метрополи, като Дортмунд, Дюселдорф, Кьолн, Есен и т.н. Постоянно има какво да се прави и къде да се ходи, в зависимост от интересите ти.

Възможности за работа: Хубавото на Ruhr-Pott-a или NRW като област е, че се предлагат доста възможности за работа. Случвало ми се е да срещам студенти от градове в другия край на Германия, които през ваканциите идват да работят временно в тази област, защото бързо и лесно човек си намира работа – има доста голям брой предприятия от промишлената сфера, но при добро желание можеш да се уредиш като Studentenaushilfe към унито или някоя фирма, което е добър старт.
Финансова помощ за българи: Не съм чувала да има финансова помощ специално за български студенти. По принцип Германия от край време не се радва на кой знае какво реноме на държава раздаваща стипендии, както това е в повечето случаи в Англоговорящите държави.

Колко българи има в университета и колко е лесно да се приемат други българи? Честно казано нямам представа, нито достъп до информация относно бройката на българите в Бохумското уни, но са доста:) е, малко по-малко от тези в Дортмунд, но няма начин да не се засечеш с някой в кампуса! Приемат се по процедурите за всички чуждестранни студенти. Дали е лесно – сега би трябвало да е още по-лесно от 2002, примерно!

Имаше ли културен шок, като пристигна в университета/държавата и от какво? Имах, може би що се отнася до запознаването ми с всички институции, през които трябваше да мина, през задължителните процедури, от сорта на здравната застраховка, без която записването в унито е невъзможно и подобни. Най-вече ми беше странно, как въпреки 5 години здраво учене на Немски в Немската гимназия, през първите 2 седмици все още ми беше трудно да се отпусна да разговарям и дори имах чувството, че понякога не разбирах какво ми говорят, но за щастие това беше бърз шок! Като цяло обаче не бих казала, че шока беше кой знае какъв. По ред причини, преди идването ми в Германия, имах представа какво представлява живота там. Това, което обаче ми направи огромно впечатление бяха турските квартали….

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Радвам се, че точно със записването ми в Бохум, унито беше тъкмо въвело Бакалавър/Мастър програмите и не се наложи да следвам по старите Немски Магистърски програми, които могат да ти скасят живота с доста годинки:) Това, което не ми допадна в началото беше, че първи семестър от 2003, моят първи семестър, бяхме като опитните зайчета на новите програми и имаше лек хаос при записванията за курсовете, което в продължение на времето се поправи.

Други впечатления: Ruhr-Universität Бохум е добър избор за всички онези, които търсят динамичност и разнообразие в студентското ежедневие. Унито е добре известно с многбройните си ексцеленц-инициативи и други, както и с много добрите си факултети в Хуманитарните и Социални науки, но и в Инженерните!

Share this

Submit your comment