RWTH Aachen, Машиностроене

1. Представи се.

Казвам се Александър Вучков и следвам в RWTH Aachen , Германия.2. Учиш в RWTH Aachen , разкажи ни нещо повече за университета и специалността, която следваш.
Понастоящем това е един от най-добрите технически университети в Германия и в света. Тази година влезе в топ 100 на най-добрите университети в света за всички времена. Специалността, която уча, е Машиностроене – най-старата специалност в този университет, която е въведена за първи път в Германия именно в RWTH Aachen . Специалността е много трудна и изисква страшно много разбиране, отдаденост и учене, защото има много голяма конкуренция.3. През какви етапи премина кандидатстването ти?
Кандидатстването ми мина през няколко етапа: подготвяне на документи, изпращане на документи и записване в университета.Изисква се естествено сертификат за познание на немски език (Test DaF, DSD или DSH). За моята специалност, както и за някои други технически специалности, се изисква и няколко седмици стаж преди кандидатстването. За мен бяха задължителни 6 седмици стаж (в някоя фирма), за който се издава документ. Този документ се прилага към останалите. Моят съвет към бъдещите студенти, които смятат да учат техническа специалност, е да изкарате стажа през лятото – след матурите и преди записването за студент в Германия, за да можете да отделите цялото си внимание за това. Важно е, може само да спечелите от стажа, да натрупате знания, които ще улеснят следването ви.

4. Академичният процес по-различен ли е от този в България? Какви плюсове виждаш в обучението там?
Академичният процес не е много по-различен от този в България. Преподаването е изцяло на немски език: лекции, упражнения, лабораторни, практики. Всичко по реда на едно нормално обучение. Голямата разлика е, че с диплома от Аахен се отварят много повече възможности за реализация и намиране на работа, отколкото с диплома от България (за жалост).5. А какво мислиш за преподавателите?
Преподавателският състав е на много високо ниво. Всички професори са с по няколко реда титли пред имената си и са изключително компетентни. Повечето материали са в електронен вариант, така че е задължителна интернет връзката или поне мобилната електроника (таблет, лаптоп). В целия град има свободен университетски wi-fi.6. Как се справи с адаптацията си в страната? Кое ти беше най-трудно в началото?
Отначало е доста трудно, поне за мен беше. Истината е, че много често българските студенти, които се записват в Германия, са два вида. Едните знаят много добре немски език, но акадамичните им дисциплини като математика, физика, химия не са на достатъчно високо ниво, докато другите пък са точно обратното – добри познания по математика, физика и химия, но не толкова добър немски език.Аз бях от втория тип и мога да кажа, че това е по-добрият вариант. Отначало е много по-важно да разбираш материала като съдържание, а не тънкостите на езика. Нивото на немски език, което се покрива от Test DaF или другите сертификати, е напълно достатъчно, за да се разбират лекции и упражнения. Най-трудно е първият месец, докато се свикне с обстановката, и после всичко става по-плавно. Разбира се, да си от втория тип студенти пречи малко или много на комуникацията с немците, но това се преодолява много по-лесно от пропуснатите знания по предметите. Все пак всекидневно се слуша немска реч, говори се и се упражнява езика.

7. Кажи нещо за града? С какво е известен? На теб харесва ли ти?
Като цяло Аахен е малко градче, близо до границата с Холандия и Белгия. Спокойно е, но който се е насочил натам да знае, че доста често е мрачно, студено и вали.

8. Как се отнасят местните жители към чужденците? Лесно ли е да се намери почасова работа за студенти?
За работата все още не съм много добре запознат. От това, което виждам и чувам от другите българи тук, не е много трудно да се намери почасова работа. Немците не са зле настроени към българите и като цяло към чужденците. Разбира се, навсякъде има изключения, но това не трябва да ви спира или да ви демотивира.9. Има ли други българи в университета? Помагате ли си?
Българите в Аахен са много. Групата е голяма и всеки се старае да помага на сънародник в беда.10. Как прекарваш свободното си време?
Има събирания, купони, организиране на мероприятия по различни поводи, така че не липсва социална среда, стига да има време да я оползотвориш максимално.11. Какво би посъветвал бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?
Свободно време почти няма, ако наистина искаш да усвояваш материала, да взимаш изпити с високи оценки и да градиш път към успеха. Обучението не е лесно. На мен ми го казваха по същия начин, но аз си мислех “Какво ли пък може да е чак толкова трудно”. Е, като ви го казвам сега, сигурно си мислите същото, но ще разберете, че изобщо не си е игра…

Мога да ви посъветвам само и единствено да сте сигурни, че искате точно това от себе си. Ако не сте 100% сигурни, че искате да учите в чужбина, заминете ли, животът ви ще е 10 пъти по-труден и неприятен. Не оставяйте друг да решава вместо вас. Замислете се добре какво искате и очаквате от живота и вземете сами решение за бъдещето си.

Share this

Submit your comment