RWTH, Elektrotechnika

E-mail: l_mineva@yahoo.de
Университет: RWTH
Град, Държава: Aachen, Germany
Специалност: Elektrotechnika
Година на завършване: 2011
Обща информация за университета: www.rwth-aachen.de
Финансова помощ: www.daad.de/

Кампус и материална база на университета? RWTH Aachen е един от най-престижните технически университети в Германия. Особенно ценени са Машиностроенето и Електротехниката. Много българи учат тук Архитектура. Има множество институти, както и университетска клиника за учащите медицина. Около 250 международни партньори, за изследователска дейност. Свързан е с Университета за приложни науки в Julich, който е част от RWTH Aаchen, където се намира, единствено по рода си соларно съоружение, което е в процес на изследване и развитие. Чудесен университет за хората с техническа ориентация. Той е от малкото университети в Германия, които са exzellenz, което го слага в топ 5.

Общежитие или квартира? Съквартиранти? Много трудно. Ако решите да кандидатствата в Aachen, трябва година преди това да подадете молба за общежитие. Ето линк, където може да подадете молба онлайн: www.studentenwerk-aachen.de/ Иначе има възможност, сами да си намерите жилище, но търсенето е трудно, тъй като тук има предимно студенти…

Храна/студентски стол/алтернативни, изгодни места за хранене в близост до университета? Пълно е с места за хранене. Има и няколко студентски стола, както и множество дюнерджийници 🙂

Транспорт до университета и други близки градове? Към таксата за университета е включен и така наречения Semester Ticket, с него можете да пътувате безплатно из цялата провинция, до Белгия и Холандия, Köln, Düsseldorf, Dortmund, Münster, Osnabruck и т.н

Развлечения и близки населени места/специални предложения за студенти – напр. в кина, театри и др. места за развлечение? Köln на 40 мин с влак, Düsseldorf на 40 мин с влак, Брюксел на 1ч с влак, Амстердам на 1:30 с влак, Париж на 2:30ч с влак. Aachen е стар град, бил е резиденция на Карл Велики, много красив, с дворци, малки китни улички, би се харесал на всеки.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва? Който е решил да идва тук, трябва да се подготви за здраво учене… изключение, прави спец. Архитектура, но и при нея се иска дисциплина.

Защо според теб приеха именно теб? В моята специалност няма много жени, само 3 %, политиката е такава, че се стремят да приемат, колкото се може повече жени. За техническите специалности, изклучение архитектурата, няма ограничение в приема, там отсявката става първите три семестъра. Повече от половината не успяват да ги изкласят.

Какво би посъветвал(а) учениците, които тепърва ще кандидатстват? Да си подготвят сборниците по математика и физика 🙂 Факт е че колеги от математическата гимназия в София имат проблеми със сложността и обема на материала. (Основни наблюдения, споделям за специалностите Машиностроене, Самолетостроене и Електротехника)

Възможности за работа и подкрепа, която университетът предлага при търсенето на работа и професионалната ориентация? Може да получите от държавата, нещо като студентски заем, с който може да си покриете таксите за университет, съответно след края на следването, трябва да го върнете. Има възможност за много работа, в малко по- горен семестър, след 2ри, да работите в някой институт, както разбира се много работни места в гастрономията. Може да кандидатствате за стипендия, но само при отличен успех, първите два семестъра.

Финансова помощ за българи и какви са разходите за квартира, обучение, живот? Таксата е 720 евро, квартирата е различно, от 200 до 400 евро. Според мен около 700-800 евро на месец, са едни нормални разходи.

Какво е отношението към българите в университета? Колко българи има? Прави ли се някаква разлика между тях и другите международни студенти? Навсякъде в чужбина се прави разлика, но като цяло немците са толерантни. В Aachen има сравнително много българи.

Какво мислиш да правиш след като завършиш? Мисля да се върна в България.

Share this

Submit your comment